En ukrainsk domstol förbjöd under måndagen ”Oppositionsplattformen – För livet”, som leds av tidigare socialdemokratiske partiledaren Viktor Medvedtjuk. Domen avkunnades på begäran av den ukrainska regeringen.

Med 23 mandat i det ukrainska parlamentet Verkhovna Rada, så är detta det största oppositionsparti som hittills förbjudits i Ukraina. I april i år greps partiledaren Viktor Medvedtjuk av Ukrainas säkerhetstjänst.

LÄS MER: Ukrainas oppositionsledare gripen

”Vi griper förrädare och ockupanter utan pardon. Ära till Ukraina!” proklamerade säkerhetstjänsten på sin Telegram-kanal i samband med gripandet.

Elva förbjudna partier

”Oppositionsplattformen – För livet” är det elfte partiet som förbjuds i Ukraina. Förbuden innebär bland annat att staten konfiskerar partiernas egendom.

Tidigare har ytterligare tio, främst socialistiska eller socialdemokratiska partier, förbjudits på president Volodymyr Zelenskyjs begäran. Ukrainas Socialistparti är sannolikt det mest kända av dem.

Socialistpartiet, som ideologiskt kan sägas vara jämförbart med Sveriges socialdemokrater, var i de första valen under 90-talet landets tredje största parti. Partiet deltog aktivt i ”Orangea revolutionen”, en föregångare till 2014 års betydligt blodigare protester vilka ledde fram till ett irreguljärt regimskifte och tillsättandet av en mer västvänlig regering.

Anklagas för att vara förrädare

De förbjudna partierna anklagas för att vara förrädare, för att samarbeta med de ryska ockupanterna eller för att ”underminera” Ukrainas säkerhet. Men domstolen presenterar i sin senaste dom inte några detaljerade domskäl, utan nöjer sig med svepande påståenden och att det är ”uppenbart” att partiet skadat ukrainska intressen.

Och i några fall är det uppenbart att de förbjudna partierna agerat förrädiskt. Förbjudna Volodymyr Saldo-blocket exempelvis, ett regionalt parti i Kherson Oblast, samarbetar med ryssarna och partiledaren Saldo har själv låtit sig bli utsedd till oblastets guvernör av den ryska militären.

I andra fall är det långt ifrån lika tydligt varför partiet förbjudits.

En av dem som pekats ut som förrädare och terrorfinansiär av Zelenskyj är Petro Porosjenko, Ukrainas förre president och Zelenskyjs främste motståndare i presidentvalet 2019. Porosjenko har avfärdat anklagelserna med att de är ”fabricerade, politiskt motiverade och smutskastning riktad mot Zelenskyjs politiska motståndare”.

Förbjuder rysk kultur

Med stora delar av oppositionen bakom lås och bom stiftade det ukrainska parlamentet under helgen lagar om att förbjuda rysk musik, litteratur och annan kultur, rapporterar Reuters. Lagarna antogs med bred majoritet, och väntas godkännas av president Zelenskyj.

Enligt regeringen handlar det om att ”avrussifiera” landet. Bland annat får inte musik skapad av ryska medborgare senare än 1991 spelas i media eller i kollektivtrafiken. Kommersiell import av böcker tryckta i Ryssland, Belarus eller de ockuperade delarna av Ukraina förbjuds och ryska medborgare i Ukraina förbjuds att ge ut böcker.

Den ryska regeringen anser att dylika lagar kränker den ryska minoritetens rättigheter i Ukraina, och menar att det är just de rättigheterna Ryssland försvarar med sin ”särskilda insats” i landet.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: Så jobbar ukrainska journalister under kriget