Ukraina har svartlistat den amerikanska livsmedelsjätten Mondelez vilka äger varumärken som Marabou, Daim, O’boy, Oreo och Philadelphia. Enligt Ukraina bidrar livsmedelsjätten till Rysslands krigskassa.

Det var tidigare i veckan som den ukrainska korruptionsmyndigheten satte upp bolaget på en svart lista. Detta eftersom bolaget har tre fabriker i Ryssland och betalar skatt till den ryska statskassan. Den ryska verksamheten står för fyra procent av den totala omsättningen. Det rapporterar TT.

LÄS ÄVEN: Polischef uppmanar till Nestlé-bojkott för vägran stoppa rysk barnmat

Mondelez vd Dirk Van de Put säger att det inte är aktuellt att lämna Ryssland eftersom att produkterna är viktiga för ryska folket. Bolaget uppges även ha 3 000 anställda och över 30 000 leverantörer i landet.

– Vi säljer choklad och kex. I många länder är kex en del av standarddieten. Något som man äter till frukost. Och därför anser vi att vi tillhandahåller produkter för vanliga ryssar, säger han.

Ingen direktexport till Ryssland

Mondelez Sverige skriver till TT att Marabou inte tillverkas i Ryssland och att inga produkter i Norden har tillverkats i Ryssland. Vidare har Mondelez Sverige ingen direktexport till Ryssland.

Förutspår bojkott

Enligt Torbjörn Becker vid Handelshögskolan kan svartlistningen resultera i en bojkott av varorna i Sverige.

– Det är nog många svenska konsumenter som känner att de inte kan köpa Marabou på fredagskvällen nu, säger Torbjörn Becker på Handelshögskolan, till TT.

LÄS ÄVEN: Zelenskyj tackar Sverige för stridsvagnar – transport följs av ryssar