zelenskyj-fredssamtal-feature

Foto: Ukrainska regeringen

Utrikes

Zelenskyj planerar ”fredssamtal” i höst – utan Ryssland

Publicerad 8/3/2023
Annons

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bjuder in till ”fredssamtal” under hösten. Dussintals länder är inbjudna – men inte Ryssland.

Nu i helgen hålls ett toppmöte i Jeddah i Saudiarabien. Mötet, som ett 40-tal länder bjudits in till, anordnas på initiativ från den ukrainske presidenten, och ska ses som ett förberedande möte inför vad Zelenskyj kallar för ”fredssamtal” den kommande hösten.

Det rör sig emellertid inte om fredssamtal i den mening många kanske tror. Ryssland är exempelvis inte inbjudet, Zelenskyj är helt ointresserad av samtal med Putin.

Vill övertyga Indien och Kina

Istället handlar det om att bjuda in länder ”i den globala södern” till toppmötet. Wall street journal skrev den gångna helgen att siktet är inställt på inte minst Indien och Brasilien. Förhoppningen är att förmå dem att överge Brics-samarbetet, och istället sluta upp bakom västmakternas allians mot Ryssland. Syftet med ”fredssamtalen” är alltså snarare motsatsen.

Inför samtalen har den ukrainske presidenten, via rådgivaren och presidenttalesmannen Majkhejlo Podolijak, spridit ödesmättad domedagsretorik. Valet står svartvitt mellan Ukraina och Ryssland, påstås det.

Antingen besegras Ryssland totalt, det ryska styret krossas, ledande ryssar ställs inför krigsrätt och Ryssland upphör att existera ”i nuvarande form”.

Eller så går Ukraina som stat under.

Det finns, enligt den ukrainska ledningen, inga andra alternativ.

– Varje försök att nå någon form av kompromiss med Putin skulle innebära slutet för Ukraina som stat. Detta står klart för oss. Och ukrainarna skulle inte bli de enda offren, säger Podolijak i ett officiellt uttalande på den ukrainske presidentens hemsida.

Osäkert stöd utanför väst

Även om Zelenskyj är inititiativtagare, så är det formellt Saudiarabien som kommer bjuda in till ”fredssamtalen”. Det är osäkert hur stort intresset för den är utanför västvärlden.

Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrado säger exempelvis att han är beredd att delta på mötet, om också ryska representanter närvarar, skriver Hindustan times.

Men trots att Ryssland inte är välkommet till Zelenskyjs toppmöte, så kommer den ryska sidan ”självklart” följa överläggningarna i Jeddah. Det säger Kremltalesmannen Dmitrij Peskov.

– Vi behöver förstå vilka mål som sätts upp och vad som diskuteras. Varje försök att få fram en fredlig lösning förtjänar att utvärderas positivt, säger Peskov men tillägger sedan:

– Kievregimen vill inte och kan inte vilja ha fred, så länge den endast används som det kollektiva västs krigsverktyg mot Ryssland.

Zelenskyjs tiopunktsplan

Utgångspunkten för höstens ”fredssamtal” är den tiopunktsplan som Zelenskyj presenterade redan förra hösten. Den planen kan närmast liknas vid krav på rysk kapitulation.

Dels ska Ryssland enligt de ukrainska kraven dra sig tillbaka från hela Ukraina, inklusive från Krimhalvön. Dessutom ska det ryska ledarskiktet ställas inför rätta för krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Som grädde på moset ska den ryska ekonomin förses med en tvångströja i form av mycket restriktiva pristak på den olja och gas landet exporterar. Ryssland ska helt enkelt tvingas sälja sin olja och gas till kraftigt rabatterat pris, kräver Ukraina.

Föga förvånande har Ryssland förkastat den ukrainska planen helt och hållet.

De ryska kraven

De krav Ryssland framförde i samband med invasionen i februari förra året är att Ukraina erkänner Krim som ryskt territorium, erkänner de två utbrytarrepublikerna Luhansk och Donetsk, som numera annekterats av Ryssland, samt ändrar sin konstitution så att landet inte kan gå med i Nato.

Sedan dess har det även talats om att Ukraina ska ”avnazifieras” samt ”avmilitariseras”. Det är även sannolikt att Ryssland kommer kräva att få behålla de delar av provinserna Kherson, Zaporizjzja och Kharkiv som den ryska militären nu kontrollerar.

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov har tidigare sagt att antingen uppfyller Ukraina de ryska kraven, eller så kommer den ryska armén se till att de uppfylls.

Sedan förra hösten har emellertid fronten mellan de ukrainska och ryska styrkorna, trots offensiver och motoffensiver, inte förändrats i någon signifikant utsträckning.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons