En irakisk medborgare har dömts för grov kvinnorfridskränkning efter att systematiskt ha misshandlat sin svenska flickvän genom att jaga med elchocksvapen, fimpa cigarett i ansiktet och bita henne för att hon umgicks med vänner. Rätten anser att fängelse i ett år är en tillräcklig påföljd. När Samnytt ringer upp åklagaren för att fråga om det varit aktuellt att yrka på utvisning får vi svaret att man inte tänkt yrka på det eftersom han har ”stabilt boende” i Sverige.

I somras träffade en 22-årig kvinna i Strängnäs 24-årige Zeyad Al-Zuhairi som invandrade från Irak 2012 och numera är folkbokförd i Malmköping. Kvinnan berättar i polisförhör hur de träffades genom Internet och att relation var bra den första månaden. Zeyad flyttade in hos henne men därefter försämrades förhållandet successivt.

LÄS ÄVEN: Migranten Omar trasade sönder och skulle bränna upp Josefin – kan inte utvisas

Zeyad accepterade nämligen inte att kvinnan träffade vänner, kom hem sent på kvällen eller hade kontakt med fadern till hennes treåriga son från ett tidigare förhållande. Som straff för beteendet förnedrades kvinnan systematiskt med ord som ”hora” och fick även veta att hon är ”äcklig”.

Det framgår även att Zeyad genomförde kontroller av kvinnans mobiltelefon i samband med att hon kom hem efter jobbet. Kvinnan uppger att hon tvingades be om ursäkt om hon gjort fel enligt honom.

I flera månaders tid har Zeyad utsatt kvinnan för systematisk misshandel vilket lämnade tydliga spår på hennes kropp. Flera bilder som ingår i polisutredningen visar blodiga sår, blåtiror, blåmärken och grova bitmärken. Nedan följer ett axplock.

Ska bränna flickvännen och våldta hennes mor

I polisutredningen finns även flera dokumenterade ljudinspelningar där Zeyad hörs hota kvinnan med att han ska slå henne eller våldta hennes mor om han inte får sin vilja igenom.

Kvinnan kallas återkommande för ”hora” och ”horbarn” i ljudinspelningarna. Zeyad framför även att kvinnans beteende när hon umgås med vänner eller sätter sig emot honom kan resultera i att han ska bränna ned hennes hem, eller att kvinnan själv bränns.

– Å du vet såna grejer får mig bara kommer döda dig i slutet.

Kvinnan: ”Han kastade ciggen i mitt ansikte”

När polisen förhör kvinnan berättar hon att Zeyad vill kontrollera hennes liv. Han blev aggressiv när hon bland annat umgicks med vänner.

Zeyad gjorde hemmet till ett skräckhus där han använde sig av ett elchocksvapen, en så kallad taser. Kvinnan vittnar att hon var livrädd när han startade vapnet och hur hon övervägde att hoppa från balkongen.

Vid sidan om slag och vapen har Zeyad även använt en cigarett för att förnedra henne. Vid ett tillfälle tittade Zeyad henne i ögonen, sade ”hora” och fimpade sin cigarett genom att kastade den i kvinnans ansikte. Detta eftersom hon påstås ha pratat med vänner om vad som pågick i hemmet.

Krävs arabisk tolk trots nära 10 år i Sverige

När polisen förhör Zeyad krävs arabisk tolk. Zeyad uppger i ett förhör att han inte förstår tolken som har libanesisk dialekt och polisen får därför ordna fram en annan tolk för att förhöret ska kunna fortlöpa.

Zeyad berättar i polisförhören att paret bråkar på skoj och att skadorna har uppkommit i samband med sex. Han förnekar brott men återkommer till att kvinnan mest ägnar sig åt att umgås med vänner istället för honom.

Zeyad. Foto: Faksimil Facebook

När det gäller anklagelsen att Zeyad har bränt kvinnan med en cigarett svarar han att det var en olyckshändelse i samband med att han reste sig upp.

Knappt ett års fängelse

Den 18 februari meddelade Eskilstuna tingsrätt att Zeyad som sedan tidigare förekommer i belastningsregistret för misshandel, narkotikabrott och olovlig körning döms för olaga hot, grov kvinnofridskränkning och ringa vapenbrott till fängelse i ett år

I domen går det att läsa att rätten beaktar i ”skärpande riktning” att kvinnan var gravid under händelserna och även haft sin son närvarande vid ett tillfälle. Vidare bedöms händelser som ”särskilt allvarliga” men trots detta anser rätten att påföljden ska stanna på fängelse i ett år och fyra månader.

Åklagare: ”Han har stabilt boende i Sverige”

Samnytt har talat med åklagarassistent Tobias Lindblom för att höra huruvida han är nöjd med domslutet eller kommer att överklaga. Vidare vill vi även få svar på varför utvisning inte var aktuellt för irakiern.

Lindblom menar att man inte kan yrka på utvisning eftersom Zeyad har ”stabilt boende i Sverige” – detta trots att han plötsligt flyttade in hos kvinnan. Enligt folkbokföringen är han skriven på en c/o-adress och har en taxerad inkomst på 72 400 kronor för år 2020.

Hur ser du på domen?

– Nej men jag tycker väl att tingsrätten har kommit fram till det jag har påstått. Vad gäller straffvärde och liknande så hade jag yrkat på något högre men jag tycker inte att tingsrätten är helt fel ute.

Tänker du överklaga?

– Som det ser ut nu så tänker jag inte överklaga självständigt i varje fall.

Den dömde mannen är irakisk medborgare. Hur har du resonerat kring att yrka på utvisning?

– Nej det har inte varit aktuellt alls i det här ärendet. Om jag inte kan bli citerad för det här så kan det vara så att det där med irakisk medborgare har hängt med i systemet. Jag har ingen vetskap huruvida han är svensk medborgare eller inte. Det är en fråga jag inte har tittat på.

Det framgår tydligt att mannen enbart är irakisk medborgare.

– Alltså utvisningsfrågan. Han har ett stabilt boende i Sverige. Ehh… han förhåller sig här och vi har inte tittat på om han ska utvisas.

Zeyad. Foto: Faksimil Facebook

LÄS ÄVEN: Ahmad misshandlade flickvännen – fimpade cigaretter i hennes ansikte

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.