Somalia

Bild: T.v. Somalias huvudstad Mogadishu. T.h. Danmarks migrationsminister Inger Støjberg (V). Okänd Instagram/Venstre

Utrikes

1 000 somalier förlorar uppehållstillstånd i Danmark – ”Återvänd hem och bygg upp det land du kom ifrån”

Publicerad 12/17/2018
Annons

Danmarks migrationsverk har sedan förra året granskat löpande uppehållstillstånd. Nu river man upp 1 000 stycken tillhörande somalier och hänvisar dessa tillbaka till Somalia då landet anses säkert.

År 2016 meddelade migrationsverket i Danmark att de inte kommer att förnya uppehållstillstånd för somaliska medborgare. Enligt verket har den allmänna situationen i flera delar av Somalia nu förbättrats och därför föreligger inga asylskäl för människor som kommer från dessa delar.

LÄS MER: Egyptens president fördömer migranter till Europa: ”Ingen mänsklig rättighet att bli accepterad”

Enligt migrationsminister Inger Støjberg från liberala Venstre är det lämpligt att dessa uppehållstillstånd rivs upp. Hon menar att somaliska medborgare nu ska återvända för att bygga upp sitt hemland.

– Om du inte längre behöver vårt skydd och ditt liv eller din hälsa inte längre är i fara i ditt hemland, särskilt i Somalia, då måste du naturligtvis återvända hem och bygga upp det land du kom ifrån, förklarar Støjberg.

Tidigare har Danmark erbjudit ett ekonomiskt stöd till somaliska medborgare som accepterar återvandring. Stödet innebar nästan 140 000 danska kronor per vuxen och 42 000 danska kronor per barn. Trots att en familj kunde få omkring 300 000-400 000 danska kronor för att återvända var det endast 42 somaliska medborgare som valde att göra det under förra året. Hittills i år har 32 somaliska medborgare lämnat Danmark för att återvända hem.

Kenya: 300 000 har återvandrat
Enligt Kenyas vicepresident William Ruto har 300 000 somaliska flyktingar sedan 2004 lämnat Kenya och återvänt hem till Somalia.

I början av december presenterade UNHCR siffror över flyktingar som återvänt till Somalia. Sedan år 2014 har UNHCR registrerat totalt 123 399 flyktingar som valt att bege sig hem.

Sverige fördubblade bistånd
I juli skrev den svenska regeringen i ett pressmeddelande att Sverige fördubblar sitt bistånd till Somalia. Det kommer att uppgå till tre miljarder kronor för perioden 2018-2022, vilket regeringen menar ska möjliggöra ett utökat stöd till landets pågående freds- och statsbyggnadsprocesser.

LÄS MER: Regeringen fördubblar biståndet till Somalia

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons