Mila, med sina livvakter, vid rättegången. Faksimil Twitter

Utrikes

11 personer döms efter att ha dödshotat 16-årig tjej som kritiserade islam

Publicerad 7/12/2021
Annons

En fransk tonåring, som i sociala medier kallar sig Mila, väckte stor nationell uppmärksamhet när hon publicerade ett antal kritiska inlägg om islam. Det ledde till att flickan utsattes för en stor mängd döds- och våldtäktshot. Nu har 11 personer dömts tack vare en nyligen implementerad lag.

I Pakistan, Afghanistan, Iran, Nigeria och Somalia – länder som Frankrike tagit emot många migranter från – kan hädelse straffas med avrättning. Lagen ser annorlunda ut i Frankrike, vilket många av landets över 5 miljoner muslimer dock har svårt att acceptera.

Läraren Samuel Paty, som halshöggs efter en lektion om yttrandefrihet, är av många som råkat ut för det muslimskt motiverade våldet i landet. Mila riskerar på grund av sin frispråkighet bli ännu ett av dessa dödsoffer i Frankrike.

LÄS ÄVEN: Halshögg lärare i Frankrike – hyllas som ”islams lejon” när han begravs i hemlandet

”Koranen sprider hat”

Mila var 16 år gammal då hon kritiserade islam i ett antal inlägg på de sociala mediaplattformarna TikTok och Instagram. I en live-sändning på den senare blev hon verbalt påhoppad av en muslim bland annat på grund av sina sexuella preferenser. Mila föredrar tjejer.

I inlägget sa Mila bland annat att hon anser att ”islam är skit” och att ”Koranen sprider hat” varpå hon blev kallad rasist. Hon förklarade då att kritik mot en religion inte är rasism. Meningsutväxlingen går att se HÄR (på franska).

Därefter följde en våg av hat, hån och dödshot från upprörda muslimer. Till slut tvingades Mila gå under jord och flytta till hemlig adress. Hon har idag polisbevakning dygnet runt och har även tvingats övergå till skolundervisning på webben då hennes säkerhet inte kan garanteras i skolan.

LÄS ÄVEN: Macron ger muslimsk grupp två veckor att acceptera republikens värderingar

President Macron gav Mila rätt

Milas inlägg, och den mängd dödshot den drog till sig, ledde till en ny stor debatt om yttrandefrihet i landet. Även president Emmanuel Macron ryckte ut till Milas försvar under en intervju i Le Dauphiné Libéré där han förklarade att det måste vara möjligt att häda i Frankrike.

Nu, två år senare, är Mila åter på löpsedlarna då rättegångarna mot de som dödshotat henne avslutas. 13 personer i åldrarna 18 till 35 år stod åtalade för hotfulla inlägg de gjort mot henne. Detta är första gången en ny lagstiftning gällande trakasserier och hot via nätet prövas, uppger Dagen.

LÄS ÄVEN: Imam i Frankrike uppmanade att halshugga islamkritiker

Överöstes med 100 000 hotfulla meddelanden

– Sociala medier är som gatan. När du passerar en person på gatan så förolämpar du henne inte, du hotar henne inte och du gör inte narr av henne, säger domaren Michael Humbert i en kommentar till domen, rapporterar Religion News.

Enligt Milas advokat överöstes hon med fler än 100 000 hotfulla meddelanden för sina åsikter om islam, däribland dödshot, hot om våldtäkt och hatfulla kommentarer gällande hennes sexuella läggning. Men endast ett fåtal avsändare gick att identifiera och lagföra.

Villkorliga påföljder

Till slut kunde 11 av de 13 åtalade dömas. Påföljderna stannar på villkorliga fängelsestraff på mellan fyra och sex månader samt böter motsvarande strax över 16 000 kronor, uppger AP News.

Mila lever enligt uppgift fortfarande på skyddat boende med polisbevakning dygnet runt. Det kan hon komma att behöva göra i många år framöver. I Sverige har konstnären Lars Vilks fortfarande polisbevakning snart 15 år efter att en muslimsk dödsfatwa uttalades mot honom 2007 för att ha tecknat profeten Muhammed som rondellhund.

LÄS ÄVEN: Kyrkobesökare halshuggna i Frankrike: ”Allahu akbar”

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons