belgien polis

Foto: Dickelbers / CC BY-SA.

Utrikes

13-åring kidnappades av islamister – fritagen av polis efter 42 dagar

Publicerad 6/5/2020
Annons

Pojken kidnappades av fyra tungt beväpnade och maskerade män efter att de brutit sig in i familjens hem i belgiska Genk den 20 april. Man begärde sedan fem miljoner euro i lösensumma för 13-åringen. I helgen kunde han återförenas med sin familj igen.

Lösensumman krävde kidnapparna skulle betalas i kontanter och guld. Under de 42 dagarna stod de i regelbunden kontakt med familjen och bevisade att han levde vid ett par tillfällen.

Sju misstänkta, varav merparten är muslimska extremister, greps i samband med att polisen på lördagen utförde tillslag på flera platser och pojken kunde fritas.

På en pressträff på måndagen uppgav myndigheterna att man hanterat pojken med varsamhet då man fruktat för hans liv.

Känd islamist

En av de gripna är Khalid Bouloudo, en av Belgiens mest ökända muslimska extremister. Han blev först känd för myndigheterna 2004 efter det avslöjades att hans islamistcell varit i kontakt med terroristerna som organiserade attackerna i Madrid där 191 människor dog.

Han greps igen 2015 misstänkt för att ha rekryterat och skickat ungdomar till Syrien och Irak för att strida med terrorgruppen Islamiska staten.

Enligt uppgifter ska pojken trots omständigheterna må bra.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons