Som Samhällsnytt tidigare rapporterat misshandlades i onsdags två äldre lärare svårt på en skola i småländska Alvesta. Båda lärarna är fortfarande två dygn senare kvar på sjukhus. Polis och åklagare anser dock inte att gärningsmannen behöver frihetsberövas.

Lärarna som båda uppges vara kvinnor i 60-årsåldern fick föras i ilfärd med ambulans till centrallasarettet i Växjö. Deras tillstånd är så allvarligt att de ännu två dagar efter händelsen inte har kunna lämna sjukhuset. En av dem uppges ha drabbats av hjärnblödning. Även en tredje lärare ska ha attackerats av eleven.

LÄS MER: 15-årig elev attackerade tre anställda på skola – en på sjukhus med hjärnblödning

Det framgår inte närmare vilka skador lärarna åsamkats och om den 15-årige eleven använt något tillhygge eller stickvapen för att tillfoga dem. Motivet till misshandeln är också oklart.

Trots att brottet rubriceras som grov misshandel gjorde polis och åklagare bedömningen att 15-åringen inte skulle gripas och anhållas utan i stället överlämnas till vårdnadshavare. Om vårdnadshavare i det aktuella fallet avser föräldrar, god man eller någon annan uppges inte. Uppgift saknas även om ynglingens härkomst.

Kallar händelsen ”arbetsplatsolycka”
Från skolledningen är det locket på om händelsen. Utbildningsförvaltningens chef i Alvesta, Carsten Wulff, vill överhuvudtaget inte kommentera vilka åtgärder som vidtagits eller avses att vidtas – exempelvis om den våldsamme eleven har eller kommer att stängas av från skolan.

Wulf vill också tona ned händelsen och kallar den i en kommentar till statskontrollerade SVT för en ”arbetsplatsolycka” som Arbetsmiljöverket bör utreda i stället för polisen.