I september förra året gangsteravrättades en 16-årig yngling på öppen gata i området Nyfors i Eskilstuna. En jämnårig ung man med invandrarbakgrund och i vissa kretsar känd som rapartist greps, häktades och åtalades för dådet men frikänns nu då domstolen menar att bevisningen inte räcker till.

Mordet skedde på kvällen den 17 september som en del i revirstrider om Eskilstunas knarkhandel och flera vittnen fanns på platsen. Polisen hittade även gärningsmannens kläder gömda i ett källarförråd. Allt pekade på att den idag 17-årige ynglingen var gärningsmannen.

LÄS MER: ÅTAL: 16-årig rapartist mördade jämnårig i maktkamp om drogmarknaden – får 3-4 år vid fällande dom

Men domstolen anser att vittnesmålen inte räcker till. Man menar vidare att det inte kan uteslutas att de påträffade kläderna även burits av någon annan person utöver den åtalade.

Om 17-åringen fällts för mordet hade han på grund av sin låga ålder dömts till maximalt 3-4 års fängelse men mer sannolikt ungdomsvård. Nu frikänns han helt. Ynglingen är sedan tidigare känd av polis och socialtjänst och beskrivs som ”springpojke” åt de äldre livsstilskriminella i området.