I mars 2017 sköts en 23-årig man ihjäl i det problemtyngda området Rosengård i Malmö. På torsdagen – drygt två och ett halvt år efter brottet – föll dom i målet. Huvudmannen döms till 18 års fängelse för mord medan två kumpaner döms för medhjälp till mord till sju respektive fyra års fängelse.

Det var den 30 mars som 23-åringen sköts till döds på Ramles väg i Rosengård med automatvapen och pistol. Mordet begicks i anslutning till en återvinningsplats och delar av brottet fångades på övervakningskameror.

På filmen ses hur gärningsmännen anländer till Ramels väg på moped, skjuter ihjäl 23-åringen och sedan flyr från platsen på mopeden.

Vittne skulle tystas

Motivet till mordet var att tysta 23-åringen från att vittna i en annan mordrättegång där en en 16-årig yngling ett par månader tidigare bragts om livet. Innan 23-åringen sköts ihjäl hade han utsatts för övergrepp i rättssak i form av hot.

Den huvudåtalade har enligt domen fått 50 000 euro, motsvarande cirka en halv miljon kronor, för att utföra mordet.

Polisen har under utredningen haft framgång med att bryta den tystnadskultur som annars råder i området. En vän till den mördade har berättat hur gärningsmännen blivit ombedd att lura ut 23-åringen så att han kunde skjutas ihjäl. Teknisk bevisning för detta har också hittats i vännens mobiltelefon.

De dömda är:

Ahmad Hussain Jawad, född 1991-05-29 döms för mord till fängelse i 18 år. Han är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, vapenbrott, olaga hot, försök till utpressning, och brott mot knivlagen.

Karrar Haidar Jabbar, född 1994-11-10, döms för medhjälp till mord till fängelse i 7 år. Han är tidigare dömd för bland annat grovt narkotikabrott, smitning från trafikolycksplats, olovlig körning, bedrägeri och vapenbrott.

Muhammed Hassan Abdelrada, född 1991-10-19 döms för medhjälp till mord till fängelse i 4 år. Han är tidigare dömd för bland annat medhjälp till försök till mord, narkotikabrott, grov olovlig körning, vapenbrott, misshandel, rattfylleri, narkotikasmuggling, stöld, olaga frihetsberövande, rån, utpressning, tillgrepp av fortskaffningsmedel, egenmäktigt förfarande, häleri, olaga hot och skadegörelse.

En fjärde man med utomvästlig invandrarbakgrund, född i oktober 1995, frikänns i brist på bevis för delaktighet i mordet. Han döms endast för grov olovlig körning till 100 dagsböter à 50 kr.  Mannen är tidigare dömd för narkotikabrott, grov olovlig körning och brott mot knivlagen.

Dyr rättegång för skattebetalarna

Var och en av de fyra dömda har anlitat advokater som debiterat miljonbelopp för att försvara sina klienter. Sammanlagt rör det sig om cirka fem miljoner kronor. Domstolen har beslutat att hela beloppet ska stanna på staten, det vill säga bestås av skattebetalarna.

Endast deldom

Den aktuella domen i Malmö tingsrätt är endast en deldom. Ytterligare personer kommer att ställas inför rätta för inblandning i mordet.