theresa-may-flickr-837723
Utrikes

30 juni nytt preliminärt Brexit-datum

Publicerad 3/20/2019
Annons

Premiärminister Thersa May har satt den 30 juni som nytt datum då Storbritannien förhoppningsvis kan lämna EU efter att det tidigare satta datumet, 29 mars, visat sig inte hålla. Det meddelade hon i samband med en frågestund i parlamentet.

May hoppas att det under dessa tre ytterligare månader ska gå att få fram ett avtal som en majoritet av parlamentet kan ställa sig bakom, i motsats till det nuvarande som i olika revisioner vid två tillfällen röstats ned med stor marginal. Detta för att säkerställa vad May kallade ”ett ordnat utträde”.

LÄS MER: Ingen ny folkomröstning om Brexit men framskjutet utträde

Än så länge är det nya datumet dock endast ett önskemål från den brittiska regeringens sida. Det är det datum May ska gå till Bryssel med för att förmå de övriga EU-länderna att acceptera. En formell begäran uppges redan ha lämnats in till Europarådets ordförande Donald Tusk.

Från EU-kommissionen i Bryssel kommer dock signaler om att man inte vill ge respit till det önskade datumet. I stället uppger man 23 maj som senaste datum för en kort förlängning och ett icke preciserat men betydligt senare datum för en längre respit. Det senare alternativet innebär att Storbritannien också måste delta i det förestående EU-parlamentsvalet.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons