Fler än 300 personer har upptäckts och anmälts för misstänkt fusk på Trafikverkets teoriprov de senaste två åren. Drygt 40 av fuskarna har dömts sedan det blev olagligt, medan de som säljer fusket slipper straff.

Fusk på teoriproven för att ta körkort blev olagligt i mars 2020. De senaste två åren har Trafikverket ertappat över 300 misstänkta fuskare och anmält dem.

Cirka 40 av fuskarna har hittills dömts för brottet osann försäkran. Domstolarna bedömer oftast brotten vara grova och då döms de flesta tilltalade till villkorlig dom och dagsböter.

LÄS ÄVEN: 8 av 10 kuggar teoriprov på andra språk

Tar hjälp av dolda kameror och trådlösa lurar

Fusket sker med hjälp av gömda mobiltelefoner, små trådlösa hörlurar i örat och ibland dolda kameror i kläderna som filmar frågorna. På utsidan finns medhjälpare som kan höra eller se frågorna genom provskrivarens utrustning och som då läser upp svaren mot betalning.

I provsalarna finns det emellertid kameror som gör att misstänkt fusk kan avslöjas även efter provet har skrivits. Många provförrättare har också lärt sig att upptäcka fusket medan det sker.

– Det är allvarligt att vi får ut förare i trafiken som saknar teoretiska kunskaper att framföra fordonet i trafiken, säger Tomas Tronning, säkerhetschef Trafikverket förarprov, till SVT.

Fusket är dyrt att köpa

I ett inslag låter SVT en av sina arabisktalande medarbetare kontakta ligorna som erbjuder fusklösningar för att diskutera upplägg, villkor och pris. För de provskrivare som köper fusket kan räkningen hamna på allt från 10 000 till 25 000 kronor per godkänt resultat.

Enligt Trafikverket ligger ligor bakom det förmodat organiserade fusket eftersom samma strategier förekommer i hela landet. Endast provskrivarna har dömts för fusket medan samtliga medhjälpare går fria.

LÄS ÄVEN: Kuggade körskoleelever blir aggressiva – nu testas överfallslarm i Trafikverkets bilar