Vid sjuksköterskeprogrammet på Gotland har mer än 40 procent av studenterna avbrutit utbildningen. Enligt skolan har studenterna chockats över att yrket inte verkar vara vad de föreställt sig.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat hur coronasmittans framfart har belastat sjukvården till en grad där det har närmat sig kollaps. Vittnesmål från ambulanspersonal belyser hur de ”i timmar” fått köra runt med kritiska patienter för att hitta en akutmottagning som kan ta emot.

LÄS ÄVEN: Sjuksköterska: Äldre kvävs till döds utan syrgas – plågas i dagar

Parallellt med vårdens fokus på patienter som lider av COVID19 dras man sedan lång tid tillbaka med konsekvenser av den växande gängkriminaliteten som etablerat sig allt starkare i samhället och där gängkriminella anländer till landets akutmottagningar med skott- och knivskador.

Nya siffror från sjuksköterskeprogrammet vid Campus Gotland som drivs i regi av Uppsala universitet visar att det kan bli färre sjuksköterskor framöver. Det framgår att hela fyra av tio studerande väljer att avbryta studierna innan examen.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Skräms av arbetsmiljön

Rektorsråd Olle Jansson spekulerar i att det både kan ha att göra med att studenter underskattar utbildningen som “visar sig vara svår” men även att studenter kan skrämmas av yrkets arbetsmiljö.

– Det är tråkigt eftersom vi vill få ut så många sjuksköterskor som möjligt till välfärden. Jag tror att den främsta förklaringen är att utbildningen visar sig vara svår och att den kanske kräver mer i arbetsinsats än man kanske trodde.

– Ett annat av skälen man kan spekulera kring är så klart den bild som man har av yrket. Den förståelse man får för yrket när det gäller arbetsvillkor och arbetsmiljö, säger Jansson till statsradion.

LÄS ÄVEN: Hot och våld från gängkriminella nu vardag på landets akutmottagningar