Hundratals delegater anklagas för hyckleri efter att ha anlänt till FN:s klimattoppmöte COP27 i Egypten med privatjet. I sociala medier sprids inlägg och rapporter som innehåller olika uppskattningar av antalet privatflygplan som anlänt med delegater till mötet i bad- och dykstaden Sharm el-Sheikh.

Efter rykten och tuff kritik i sociala medier som riktats mot klimattopparna har egyptiska källor nu bekräftat de utbredda påståendena om att cirka 400 privatjetplan landade i Sharm el-Sheikh i samband med COP27.

– Fler än 400 privata jetplan har landat i Egypten under de senaste dagarna, sa en källa nära de egyptiska luftfartsmyndigheterna, som bad att inte bli namngiven, till franska AFP på torsdagen.

– Det var ett möte före COP27, och tjänstemän väntade de här jetplanen och gjorde några arrangemang på flygplatsen i Sharm el-Sheikh för att välkomna dessa plan.

Samma kritik under förra mötet

Även under FN:s senaste klimattoppmöte, COP26 i Glasgow i november 2021, var kritiken hård mot delegaternas nyttjande av privatjet. Många menar att de är hycklare som propagerar för minskad trafik med bland annat flyg för vanligt folk samtidigt som de själva reser med privatplan.

Under COP26 rapporterade flera medier att det uppskattade antalet jetplan låg mellan 200 och 400 stycken.

LÄS ÄVEN: Eliten tar privatjet till klimatmötet