När det gäller kryptovalutor är en av de största utmaningarna för investeraren att inte bli trollbunden av den hype som finns. Sektorn för kryptovalutor har verkligen blomstrat under de senaste åren och är idag en självklarhet i många investerares portföljer. Samtidigt fortsätter experter säga att dessa digitala tillgångar är volatila och oförutsägbara.

Om du bestämt dig för att investera i kryptovalutor för första gången är det viktigt att du gör din research först. Nedan listar vi därför 5 ting du bör känna till innan du börjar investera i kryptovalutor.

1. Investera aldrig mer än du har råd att förlora

Detta är egentligen är en tumregel för alla sorts investeringar, men det gäller kanske framför allt för kryptovalutor på grund av dess volatilitet. Det är viktigt att du aldrig investerar mer pengar än du faktiskt har råd att förlora. Visst har en del nybörjartur under vissa omständigheter. Men med tanke på att marknaden är så volatil som den är, är chansen för förlust rätt stor. Har man då inte pengar som krävs för att täcka dessa stora förluster ligger man rätt risigt till.

2. Det kräver grundlig research

Investeringar i kryptovalutor är tidskrävande. Det kräver grundlig research, och är alltså ingenting man kan bli expert på inom en dag, en vecka eller en månad. Man måste hålla sig konstant uppdaterad med marknadstrender och förstå vad som påverkar kryptovalutornas värde. Det räcker inte med att känna till grunderna för att tjäna på sina investeringar. Då måste man vara riktigt insatt i kryptovärlden.

3. Timing är a och o

Efter noggrann research kommer du förstå att handel med kryptovalutor till störst del handlar om timing. Den digitala valutavärlden rör sig nämligen oerhört snabbt och är känt för att, återigen, vara väldigt volatil. Å ena sidan kan köp av en ny valuta, innan dess popularitet exploderar, vara väldigt lönsamt för investeraren. Men i själva verket är det mer troligt att du blir framgångsrik med dina investeringar om du övervakar marknadstrenderna innan du gör något. Kryptovalutor följer normalt särskilda prismönster, där Bitcoin tenderar att bestämma priset för andra kryptovalutor.

4. Glöm inte att skatta

Det har visat sig att väldigt många svenskar har gjort stora vinster på kryptovalutor utan att skatta för dem. Här är det viktigt att komma ihåg att alla som sålt, bytt eller betalat med en kryptovaluta måste redovisa detta till Skatteverket i samband med deklarationen. Man betalar 30% i skatt på sina vinster, och går man med förlust är den avdragsgill till 70%. För att förhindra att så många svenskar inte deklarerar på sina kryptovinster håller EU på att ta fram en utvidgning gällande kryptovalutor.

5. Använd ditt sunda förnuft

Kryptovalutor är fortfarande ett relativt nytt fenomen, och därför är det mycket man måste vara försiktig med. Använd därför ditt sunda förnuft när du handlar med kryptovalutor. Lita inte på allt du läser, särskilt inte det som känns skumt. Tyvärr finns det många oseriösa aktörer på denna blomstrande marknad, och råkar man sätta in pengar på fel plattform finns det en risk för att man inte får dem tillbaka.