Redan innan det nya 5G-nätet för telekommunikation är på plats kan det vara föråldrat. Regeringar och tech-jättar i USA och Kina tävlar nu om att bli först och störst i nästa generations 6G-nät. Tekniken har beskrivits som science fiction men håller nu på att bli verklighet.

I en stor del av världen, inklusive IT-tekniska framkantsländer som Sverige, är 5G-nätet ännu inte utbyggt. Samtidigt har andra redan lämnat den tekniken bakom sig. Det rapporterar bland annat Bloomberg.

Geopolitiskt maktspel driver på

För USA och Kina handlar det inte bara om att ta framtida marknader när man nu under namnet 6G utvecklar det som i framtiden ska ersätta 5G-tekniken, utan är i likhet med rymdkapplöpningen även en del i det globala geopolitiska stormaktspelet. vilket utgör en ytterligare pådrivande faktor.

Det gäller nu att bli först med att få fram en teknik som är så utvecklad att det går att söka och få patent på den. På så sätt kan man bli världsledande i det som beskrivs som nästa industriella revolution. För USA anses detta särskilt angeläget då man bedöms ha hamnat efter Kina i utvecklingen av 5G-tekniken.

Hundra gångar snabbare än 5G

Att utveckla 6G till något som kan få praktisk användning bedöms ta minst ytterligare tio år. Men när tekniken finns på plats ska den enligt uppgift möjliggöra telekommunikation med en hastighet som är hundra gånger högre än topphastigheten för 5G.

Framtidsforskare siar om att den nya tekniken ska kunna användas för sådant som hittills betraktats som ren science fiction; tredimensionell hologramkommunikation i realtid, flygande taxibilar och möjlighet att direkt koppla ihop den mänskliga hjärnan och kroppen med Internet.

Militära tillämpningar och massövervakning

För stormakterna USA och Kina handlar det också om att ta fram militära tillämpningar där det är angeläget att ligga i framkant för att försvara sina maktpositioner globalt och inte hamna på efterkälken.

Farhågor finns om att auktoritära regimer som Kina ska flytta fram sin redan långt framskridna massövervakning ytterligare med hjälp av den nya tekniken. Samtidigt har en liknande utveckling tagit ordentlig fart också i USA de senaste decennierna i spåren av de muslimska terrorattentaten mot bland annat World Trade Center 2001.

USA:s kommande hållning mot Kina oklar

Under den gångna mandatperioden i USA införde Trump-regeringen en hårdare handelslinje mot Kina, bland annat på tech-området mot jättarna Huawei och ZTE, något som lett till svårigheter för den kinesiska diktaturen att hålla jämna steg med den fria världen. Signaler finns om att hållningen gentemot Kina kommer att bli mjukare under Biden.

Trump underströk under sin tid som president också vikten av att landet satsar hårt på att bli först och bäst på den nya IT-tekniken. Om den nytillträdda Demokratiska regeringen har samma höga ambitionsnivå är än så länge oklart.

Kina har redan skickat upp satelliter förberedda för framtida 6G-kommunikation. Även i USA ligger enligt uppgift både företag och staten långt fram i sina förberedelser.

EU och Japan med i matchen

Inom EU tas också initiativ för att vara med i striden om marknadsandelar i ett kommande 6G-nät. Ett företag som uppges satsa stort på den nya tekniken är finska Nokia. Även Eriksson i Sverige nämns som en aktör.

I öst uppges även Japan ha dragit igång ett utvecklingsarbete på 6G-området.

Tekniska för- och nackdelar

Överföringen i framtidens 6G-nät ska ske med terahertz-signaler (THF) men med snabbheten kommer också en nackdel. Vågor av det slaget lämpar sig dåligt för kommunikation över längre avstånd och där fysiska hinder finns.

För att fungera behöver byggnader och annat förses med högreflekterande ytor som signalerna kan studsa mot och färdas vidare i stället för att utsläckas.