75-årige Klaus Roth överklagade beslutet men förlorade. Nu måste han och hans 73-åriga partner lämna lägenheten han bott i sedan 25 år tillbaka för att kommunen ska kunna använda det som boende för nyanlända migranter.

Roth bor i Neckartailfingen nära Stuttgart. Kommunen har omkring 3 800 invånare. När staden för ett drygt år sedan beordrades att ta emot fler migranter, utöver de 40 man redan tagit emot, var det ont om plats.

Fullmäktige beslutade då att Roths lägenhet på över 150 kvadratmeter fördelade på sex rum skulle beslagtas och göras om till ett boende för de nya migranterna. Beslutet görs möjligt av en vägledande dom på 1990-talet där kommuner har rätt att konfiskera hus för ändamålet.

Roth som bott i lägenheten i ett kvarts sekel, och har utöver astma och diabetes drabbats av ett flertal hjärtattacker, vägrade lämna lägenheten och överklagade beslutet till domstol.

Förlorade överklagan

Domstolen valde dock att upprätthålla kommunens beslut. I domen nämns storleken på Roths lägenhet och man menar att det är rimligt att hon bor i en mindre bostad.

Medan man samtidigt medger att vräkningen innebär ett hårt slag för 75-åringen, anser man att ambitionen om att göra om det till asylboende väger tyngre.

Måste lämna till september

Roth har nu getts till den 30 september att lämna sin bostad.

Sex av de nio nya migranter kommunen hittills tagit emot planeras att framåt hösten bo i lägenheten.

Hjälpte migranter

I Neckartailfingen beskrivs han som en populär medborgare där han arbetat ideellt med andra äldre. 2015 hjälpte han dessutom en grupp som satts samman för att hitta bostäder till migranter som kom i samband med krisen 2015.