Våld mot svenska pensionärer blir allt vanligare och råare. I lördags knivhöggs en 80-årig kvinna i Falkenberg, mitt på ljusan dag. Gärningsmannen försvann därefter på cykel i okänd riktning. Ingen är ännu gripen för vansinnesdådet.

Det var strax före klockan 14 pår lördagen som en 80-årig kvinna tog bilen ner till Stafsingestrand för en stilla promenad i kustidyllen. Kvinnan hann emellertid inte gå långt innan hon brutalt höggs ner bakifrån. Gärningsmannen försvann därefter snabbt på cykel från platsen. Polis och ambulans larmades till platsen.

– Vi vet att hon var utomhus och var gående till fots när det här inträffade, upplyser Hans Lippens, polisens presstalesperson, SVT Nyheter Halland.

Den 80-åriga kvinnan var vid medvetande när polis anlände och kunde förhöras kort på plats. Därefter fördes hon till Varbergs sjukhus. Enligt Region Halland är hennes skador allvarliga, skriver SVT.

Omfattande polisinsats

Området spärrades av för teknisk undersökning och en omfattande polisinsats inleddes. Ett tiotal enheter sökte efter gärningsmannen bland annat med hjälp av hundar, motorcyklar och helikopter.

– Det är en omfattande sökinsats och vi nyttjar alla möjliga resurser vi kan. Vi söker nu en mindre, svart bil och är mycket intresserade av att komma i kontakt med allmänhet som gjort iakttagelser av en sådan i området, säger Sebastian Börjesson, vakthavande befäl på polisen region Väst till Aftonbladet.

Trots den omfattande insatsen har polisen än så länge varken påträffat något vapen eller någon misstänkt gärningsman. Inte heller har några vittnesuppgifter hittills fört utredningen framåt, skriver SVT som även nämner att så kallade ”trygghetsskapande åtgärder” nu ska vidtas i området.

LÄS ÄVEN: 70-åring höggs ihjäl med kniv – gärningsman på fri fot

Nedhuggen bakifrån

Kvinnan blev påhoppad och huggen bakifrån och har själv inte sett gärningsmannen. Vittnen söks i närområdet genom dörrknackning. En förundersökning rörande försök till mord alternativt dråp har inletts, enligt Hans Lippens vid polisen.

Ett dygn senare är kvinnans skadestatus fortfarande allvarlig men stabil, skriver polisen i ett utlåtande.

Har du sett någon på cykel som hastigt lämnat området kring Smedjeholmen-Stavingestrand? Ring polisen på telefonnummer 114 14 eller ta direktkontakt med polis på gatan. Utöver information om mannen på cykel är polisen även intresserad av en liten mörk bil som synts i området vid tillfället.

authorimage