Det står nu klart att 15-årige nyanlände etiopiern Abushi Shamse Kamal, som tidigare i år brutalt överföll, misshandlade och våldtog en nioårig flicka i Skellefteå åsamkade offret allvarliga permanenta hjärnskador. Hon kommer aldrig att bli återställd och få ett normalt liv.

Flickan hade lämnat fritids kvart över tre på eftermiddagen den 7:e juli i år, men kom aldrig hem. Några timmar senare påträffades hon avklädd och svårt skadad i skogen vid Morö Backe i Skellefteå. Gärningsmannen själv gjorde förbipasserande uppmärksammade på den svårt skadade flickan, innan han avvek från platsen.

Den etiopiske migranten Abushi Shamse Kamal, som har gjort vissa medgivanden i förhör, har enligt åtalet sparkat, slagit och misshandlat flickan med tillhyggen. Han har även använt skosnören för att strypa henne. Enligt läkare har syrebristen orsakat bestående hjärnskador.

LÄS ÄVEN: Rikspolischefen om invandrarbrottsligheten: ”Synnerligen allvarligt läge”

”Har visat synnerlig hänsynslöshet”

– Jag menar att den tilltalade utsatt flickan för ett synnerligt lidande och att han har visat synnerlig hänsynslöshet genom att angripa målsäganden med grovt våld. Det var enbart på grund av tillfälliga omständigheter som gjorde att brottet inte fullbordades och att flickan inte dog, säger kammaråklagare Andreas Nyberg vid Åklagarkammaren i Umeå, till TV4.

Samnytt har tidigare rapporterat om hur Abushi Shamse Kamal anlände med sin familj till Sverige sommaren 2017 och erhöll permanent uppehållstillstånd bara en vecka innan det brutala mordförsöket i skogen. Attacken utfördes på gärningsmannens födelsedag, åtminstone den som registrerats i folkbokföringen – hans verkliga födelsedag är okänd. Dock har det fastställts att han är minst 15 år gammal och därmed straffmyndig.

Flickan låg nedsövd på intensivavdelning i nära tre veckor efter det bestialiska överfallet. På grund av de svåra skadorna har hon inte kunnat höras under förundersökningen. Rättegången mot Abushi Shamse Kamal beräknas pågå den 12-14 oktober och 17 oktober vid Skellefteå tingsrätt och sannolikt bakom lyckta dörrar, uppger Expressen.

Abushi Shamse Kamal. Foto: Faksimil Facebook