I helgen uppmärksammade Samhällsnytt hur två migranter roade sig med att filma när de skrämde Eskilstunabor genom utge sig för att vara coronasmittade samtidigt som de hostade mot måltavlorna. Tilltaget har mött skarp kritik. I gammelmedia beskriver duon kritiken som främlingsfientliga hot. Samtidigt kan Samhällsnytt avslöja att det socialdemokratiska och skattefinansierade studieförbundet ABF har hjälpt till med skapandet av ”skämtvideon”.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Migranter skrämmer folk med coronahosta

Efter vår publicering väcktes stark kritik mot de två nyanlända migranterna som enligt Skatteverket är 17 år gamla. Ali Qasem som invandrade från Kirkuk i Irak 2016-06-20 och Hussein Matar som invandrade från Aleppo i Syrien 2016-01-14 har därefter försökt att skadebegränsa genom att radera videon från YouTube. Samhällsnytt har sparat klippet och kan visa nu visa en utökad version som vi inte hade med i vår ursprungliga artikel på lördagsmorgonen.

Använder ABF:s lokaler

I början av videoklippet sitter Ali och Hussein vid ett bord och presenterar sig. I bakgrunden syns det flera tavlor kopplade till Socialdemokraterna med bland annat tidigare statsminister Olof Palme.

När Samhällsnytt nätgranskar ABF Sörmlands och Eskilstunas Facebookkonton påträffar vi tavlorna med svartfärgad ram på flera bilder. Dessa finns publicerade under olika år och ser ut att ha bytt plats mellan rum.Producerar ABF:s studio

Hussein har publicerat ett videoklipp på Instagram som visar hur han och vad som uppges vara Ali befinner sig i ABF:s studio tillsammans med en handledare.


Glamouriserar knarkhandel

På Instagram publicerar Hussein även en bild med flera påsar innehållande vitt pulver, vapenliknande föremål och en mängd kontanter. Bilden är en del av hans arabiskspråkiga och gangsterinspirerade raplåt som enligt uppdateringar han gjort i sociala medier är redigerad i ABF:s studio.

Gammelmedia tar parti för de hostande

Trots att Samhällsnytt var först med att avslöja migranternas hostattacker med påstått coronavirus valde Eskilstuna-Kurirens reporter Martin Tholén att undanhålla den uppgiften och inte kredda oss.

I en ny artikel på tisdagen upplät istället lokaltidningen sin plattform åt migranterna att försvara sin videoproduktion med att de ”ville göra en rolig video” och att de nu utsätts för främlingsfientliga hot.

– Vi blir hotade för att vi är invandrare och folk har börjat att sprida massor med hat och har sagt att de vill kasta ut invandrare från landet.

Duon delar upp de som reagerat i två kategorier – ”äldre människor som tagit det på fel sätt och vill göra ett litet problem till ett stort problem” och ”yngre människor som tagit videon på ett bra sätt och förstått att vi inte vill skrämma folk och sprida corona”.

Man erkänner samtidigt att alla som blivit påhoppade och nedhostade inte har fått reda på att det handlat om ett försök att göra humor.

LÄS ÄVEN: Eskilstuna-Kuriren stal Samhällsnytts artikel om coronaprank – tar migranterna i försvar

ABF duckar frågor

Samhällsnytt har kontaktat ABF Sörmland för att höra hur det kommer sig att migranterna tillåts producera tveksamma coronaskämt och brottsromantiserade rapvideor i deras föreningslokaler.

När vi når verksamhetsledare Robert Bergendorff som ansvarar över videoproduktionerna i Eskilstuna medger han att han har kännedom om händelsen men försvarar sig med att migranterna inte har spelat in i deras lokaler. När Samhällsnytt berättar att hans uppgift inte stämmer vill han raskt avsluta samtalet.

De har enligt videoklipp använt era lokaler för att producera materialet. Har ni varit i kontakt med personerna efter händelsen?

– Ja, som jag har förstått det så ska det inte vara så gällande det här klippet. Jag vet att en av ungdomarna tidigare har använt våra lokaler för att spela in musikvideor i vår studio. Men det var senast i februari. Men prata med min chef Fredrik Pettersson.

Jag har klippet framför mig. Man ser tydligt att de använder era lokaler i det här klippet. Det är er tavla på bland annat Olof Palme vid en scen.

– Det var mer än vad jag visste. Jag har inte sett klippet överhuvudtaget eftersom det är borttaget. Men som sagt, kontakta Fredrik.

Får problem att höra när vi presenterar oss

Efter att vi presenterat oss som Samhällsnytt får Fredrik Pettersson plötsliga ljudproblem och säger sig inte kunna höra vad vi säger.

– Vet du vad, jag hör dig jättedåligt.

Hör du mig bättre nu?

– Nej.

Jag har varit i kontakt med Robert Bergendorff som har hänvisat mig till dig. 

– Ja.

För att få svar på ett antal frågor angående en video där två personer påstår sig ha coronasmitta samtidigt som de hostar mot folk i Eskilstuna.

– Vet du vad. Jag hör dig jättedåligt. Det låter som du åker tåg.

Det gör jag inte och din kollega Bergendorff hade inga problem att höra mig.

– Nej, okej. Vet du vad. Om du tar och mejlar mig så hör jag av mig när jag har möjlighet.

Men nu hör du ju mig uppenbarligen.

– Ja men är du snäll och gör det. Jag sitter lite illa till.

Svarar per mejl

I ett mejlsvar till oss uppger Fredrik Pettersson senare att han tagit del filmklippen och att det som förekommer i dem är ”förkastligt och oacceptabelt”.

Pettersson skriver att ABF Sörmland inte är inblandade i produktionerna. Han vidgår att de har spelats in i deras lokaler, men förnekar att det skett med förbundets vetskap eller tillåtelse. Hur det kommer sig ska man nu ta reda på och om det behövs vidta åtgärder.

LÄS ÄVEN: ABF:s språkkurs för 8-åringar blev koranskola