Parlamentet i Nya Zeeland har i dagarna röstat fram en kraftig liberalisering av landets abortlagstiftning. En rad uppseendeväckande förändringar införs. Bland annat kan gravida nu välja att genomföra abort när som helst under graviditeten. De kan även “skördas” för organdonationer eller forskning.
Opinionsundersökningar visar att endast två procent av Nya Zeelands kvinnor är positiva till den nya abortlagen och hela 94 procent hade föredragit att behålla tidigare lagstiftning, uppger Bothlivesmatter. Detta till trots var premiärminister Jacinda Adern, en av de 68 som röstade för lagförändringarna. 51 ledamöter röstade emot.
Den nya lagen innebär bland annat att abort kommer att vara möjlig fram till födseln, oavsett orsak. Därmed tillåts också så kallade “könsselektiva aborter”, det vill säga att man som förälder kan ångra sig om det skulle visa sig att barnet inte har det kön man helst vill ha.
LÄS ÄVEN: WHO vill avskaffa tidsgränser för abort
Läkare behöver inte närvara vid abort
Ingen läkare behöver längre närvara vid aborten. Om ett barn råkar överleva en “misslyckad abort” behövs ingen medicinsk hjälp, utan barnet kan istället avlivas eller bara lämnas att självdö. Barn som aborteras mellan vecka 20 och födseln behöver inte ges smärtlindring under aborten, skriver norska Document.
Det kommer heller inte att finnas några lagliga begränsningar för “kontroversiella abortmetoder”, såsom partiella födelseaborter (vilket innebär att barnets hjärna sugs ut under födseln) eller aborter som utförs genom att fostret/barnet aborteras genom att det styckas i livmodern.
Antalet “sena aborter”, definierat som en abort som utförs på ett barn mellan 20 veckors graviditet och födsel, ökade med 43 procent mellan 2019 och 2020, enligt en officiell informationsförfrågan från Right To Life New Zealand till Nya Zeelands hälsodepartement. En av dessa aborter utfördes på ett barn som var mellan 35 och 39 veckors graviditet. En graviditet anses i allmänhet vara fullgången vid 37 veckor.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.