Faksimil Twitter

Inrikes

Åbytravet viker sig för vänsterhat – stoppar SD-reklam

Publicerad 9/4/2021
Annons

Sverigedemokraternas reklam på Åby travbana har väckt uppmärksamhet men nu ska den bort. Vice ordförande för Åby travsällskap, Tore Lund, anser att reklamen gav ”fel signaler”, under det kommande ”Pride Racing”, detta trots att den tidigare godkänts.

På Åbytravet har under veckan synts en stor reklamskylt från Sverigedemokraterna på bortre långsidan. Men sedan Åby Travsällskaps styrelse påverkats av aktivistkritik utifrån ska skylten täckas över.

– Jag personligen har kontaktat centralorganisationen Svensk Travsport för att se över detta. Vi har insett att vi har fått mycket kritik och att det har lett till att frågan om politisk reklam hamnat på agendan, säger Tore Lund, vice ordförande i Åby Travsällskap, till QX.

SE ÄVEN: Liberalerna kräver: Inga SD-tjänstemän i regeringen

Frångår Svensk Travsports policy

Åby travs reklam handhas av en extern reklambyrå. All reklam godkänns dock av Åby Travsällskap enligt Svensk Travsports regelverk. Dessa regler tillåter att enskilda banor säljer sponsorskap till politiska partier. Enligt Lund behöver reglerna inte följas i det här fallet.

– Vår ambition är att skylten ska tas ner tills att Pride Racing startar, då vi naturligtvis inser att det skickar fel signaler. Jag har pratat med våra partners och detta kommer inte att vara ett problem framgent. Skylten kommer att vara borta vid Pride Racing.

SE ÄVEN: VIDEO: Här läxar polisen upp rektor och lärare

Ska fira inkludering

Pride Racing är ett event som pågår under tre helger på tre olika travbanor och anordnas av Horses for Happiness, en ideell förening som uppges verka för inkludering inom hästsporten. Detta hoppas föreningen uppnå bland annat genom att låta kuskarna bära regnbågsfärgade hjälmar och pryda banorna med vajande regnbågsflaggor. Trots den uttalade ambitionen om inkludering, gäller den alltså inte Sverigedemokraterna.

Enligt Expressen kommer SD-skylten inte plockas ned permanent utan endast under tävlingsdagen Pride Racing som avgörs den 30 september på Åby travbana. Samtidigt uppger Tore Lund att Årbytravet i framtiden ” inte vill låta några politiska partier annonsera”. Han uppmanar dessutom Svensk Travsports centralorganisation att se över sina regler och rekommendationer till travbanorna gällande politisk reklam.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
508Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons