En advokat i Växjö har häktats för flera bränder som anlagts i Ystad inom loppet av en timme.

Bränderna inträffade i förra veckan. Den första skedde på möbelvaruhuset Mio där en hög med mattor satts i brand. En halvtimme senare var det en fåtölj på Ystad saltsjöbad som brann och sedan ett draperi på gymmet Friskis&Svettis.

LÄS ÄVEN: Var missnöjd med städning i huset – satte eld på trapphus

Bränderna orsakade endast begränsade skador. Den 40-årige advokaten som har albanska rötter och greps på Gotland nekar till anklagelserna. Mannen utreds även för flera bränder i Växjö.

– Den misstänkte kommer att förhöras och delges misstanke gällande flera anlagda bränder i Växjö den 27 maj, säger åklagare Mathias Larsson till Smålandsposten.

Yrket kan påverka

Då mannen är advokat anser man att det kan påverka fallet.

– Det kan påverka på olika sätt när det gäller utredningsåtgärder. Man får titta på om det på något sätt omfattas av sekretess i den misstänktes roll som advokat, annars påverkar det inte utredningen. Den bedrivs på samma sätt som vanligt, svarar åklagare Mathias Larsson till Smålandsposten.

LÄS ÄVEN: Hennes mamma brändes ihjäl av ungdomsgäng: ”Trygghet har blivit en klassfråga”

Enligt de särskilda häktningsskälen föreligger risk för att mannen genom att undanröja bevis eller på annat sätt försvårar utredningen. Man bedömer även att det finns risk för att han fortsätter sin brottsliga verksamhet.