Parallellt med att nationalkonservativa Alternative für Deutschland rusar i mätningarna kommer krav på att partiet ska förbjudas. Alla är dock inte lika förtjusta i idén om att förbjuda politiska motståndare som får ett allt större stöd av folket.

Med drygt 20 procent för AfD i de senaste mätningarna sade den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier i ett tal till landets underrättelsetjänst att ”vi alla har det i våra händer att sätta dem som föraktar vår demokrati på plats”.

Hans tal på har allmänt tolkats som ett stöd för ett förbud efter att Thomas Haldenwang, chefen för underrättelsetjänsten, varnade för ett påstått växande högerextremistiskt inflytande i partiet.

LÄS ÄVEN: Rekordhögt stöd för tyska nationalister – jämnstora med S

Haldenwang sa att man ”ser ett stort antal huvudpersoner i detta parti som sprider hat mot alla typer av minoriteter här i Tyskland”.

I ett sällsynt drag vägde nyhetstidningen Der Spiegel in i debatten med en ledare med titeln: ”Förbjud konstitutionens fiender!”. Den varnade för att ”AfD har blivit mer och mer radikaliserat” och hävdade att ”det är dags att försvara demokratin med bättre vapen”.

Även hos landets styrande socialdemokrater vill man att ett förbud övervägs om AfD kategoriseras som en grupp ”bevisade högerextremister”.

”Rasistiska och högerextrema mål”

Samtidigt förklarade Tyska institutet för mänskliga rättigheter, en icke-statlig organisation, förra veckan att ”AfD har nått en grad av farlighet att de kan förbjudas enligt konstitutionen”.

I en analys hävdade de att partiet aktivt och metodiskt försöker ”implementera sina rasistiska och högerextrema mål” och ”förskjuta gränserna för vad som kan sägas så att människor kan vänja sig vid sina etnonationalistiska positioner”.

Kritik

Alla är dock inte lika förtjusta i idén att förbjuda politiska motståndare som vinner allt större stöd av folket. Friedrich Merz, ledaren för Kristdemokratiska unionen, varnar för att ”förbjuda partier faktiskt aldrig har löst politiska problem”.

En annan som är tveksam är statsvetaren Volker Boehme-Nessler som säger att han inte tror att partiet uppfyller de höga juridiska hindren för ett förbud. Han varnade samtidigt för att ett misslyckat försök bara skulle ge AfD ytterligare ett lyft i valkampanjen.

– Du kan inte bara förbjuda ett parti som får 20-30 procents godkännande i olika stater, tillade han.

LÄS ÄVEN: Säkerhetstjänst ska övervaka Alternativ för Tyskland – ”ett hot mot demokratin”

Tyska folket är jämnt delade om huruvida partiet ska förbjudas, med 47 procent för ett förbud och 47 procent emot.

Ett förbud är mer populärt i väst och bland liberala gröna.