Tyska Deutsche Welle har talat med 26-årige Ismail Khawari vars utvisning Elin Ersson trodde sig stoppa.

Tidigare i veckan polisanmäldes Ersson och på fredagen meddelade Åklagarmyndigheten att man tagit över förundersökningen från polisen om misstänkt brott mot luftfartsförordningen.

LÄS MER: Elin Erson försökte stoppa utvisning – av en 52-årig afghan dömd för misshandel

Innan Ersson bordade planet trodde hon att två afghaner skulle finnas ombord – 52-åringen och 26-årige Ismail. Den sistnämndes familj hade kontaktat Ersson och hennes nätverk av aktivister som tog reda på att han skulle utvisas på ett Turkish Airlines-plan från Göteborg till Istanbul.

Ersson köpte en biljett men väl ombord fanns bara 52-åringen med. Trots detta genomförde Ersson sin på Facebook direktsända vägran att sätta sig ned på planet.

I intervjun med Deutsche Welle säger Ismail att han inte känner till Elin Ersson men han tackar henne för sina ”ansträngningar”. Han menar även att hon ”visat en stor humanitet”.

Ismails mor och två systrar bor i Sverige. Han föddes i Afghanistan men vet inte var i landet. Då han var sex år gammal tog de sig till Iran där han bodde i 20 år innan det bar vidare till Europa för att följa efter sin familj.

Trots att han bodde i Sverige under lång tid lärde han sig inte språket. Han ska ha haft många psykologiska problem och gick inte ut.

Efter att han fått tre asylansökningar avslagna åkte han till Tyskland och försökte där istället. Efter några månader förstod han att det inte skulle bli någon asyl där heller varpå han åkte tillbaka till Sverige och greps då av polis.

Han hölls i förvar i åtta månader där det ska ha varit ”hemskt”. Han ska ha behandlats dåligt och påstår att vakterna var ”rasister” och vägrade hjälpa honom.

Då Deutsche Welle talar med 26-åringen är han tillbaka i Kabul. Enligt Ersson skulle han dö ifall han avvisades till Afghanistan.