Amir Nabizadeh fick asyl i Sverige. Nu reser han hem till Iran för att besöka sin familj.

Nabizadeh är känd som talesperson och representant för gruppen ”ensamkommande flyktingbarn”. Han bedrev ett framgångsrikt opinionsarbete som nyligen resulterade i en faktisk amnesti för denna kategori av migranter.

Migrationsverket bedömde i sitt beslut att ge honom asyl att det inte finns någon möjlighet för Nabizadeh att återvända till Iran – ett land där han bodde med sin familj. Trots detta reser Nabizadeh nu just dit och meddelar sina svenska följare på Twitter att hans föräldrar är glada att se honom efter tre år i Sverige – men att han ändå vill tillbaka.

”Hur är det för er i Sverige?” – undrar afghanledaren i sin statusuppdatering.

LÄS MER: ‘Ensamkommande’ bakom polisanmälan mot Mattias Karlsson (SD) påstås ha ljugit om åldern

Tidigare uppmärksammades Amir Nabizadeh av mainstreammedia när han polisanmälde SD:s Mattias Karlsson som i ett uttalande kallat Nabizadeh illegal migrant. Polisanmälan lades ner samtidigt som en annan riksdagsledamot Hanif Bali (M) publicerade flera skärmdumpar som enligt honom kommer från Nabizadehs gamla konton på sociala medier. Bali kom fram till att talespersonen egentligen är 23 år gammal och därmed uppgett en felaktig ålder vid sin asylansökan.

I en tidigare intervju till Samhällsnytt kommenterade afghanledaren Hanif Balis uppgifter så här:

– Det som Bali skriver kommer inte påverka mitt liv i Sverige.