I fredags försökte Muhammed, migrant från Afghanistan som kom till Sverige under asylkaosåret 2015, att våldta en kvinna i en lägenhet på en ort i Västerbotten. Han har nu häktats på sannolika skäl – den högra misstankegraden – misstänkt för brottet.

Polisen utreder händelsen som försök till grov våldtäkt. Vad i gärningen som föranleder att brottet ska rubriceras som grovt framgår inte av den information som polisen och åklagarmyndigheten lämnat.

Inte närmare preciserade bevis för att brottet begåtts uppges ha säkrats på brottsplatsen och i utredningen. Muhammed uppges även ha förhörts men det framgår inte hur han ställt sig till anklagelserna.

Polis och åklagare är i övrigt – officiellt med hänvisning till förundersökningssekretess – förtegen med uppgifter om händelsen. Samnytt har dock tagit del av rättshandlingar som visar att den misstänkte gärningsmannen heter Muhammed i förnamn, är 29 år gammal, medborgare i Afghanistan och kom till Sverige i samband med kollapsen i asylsystemet 2015.