På måndagen meddelade Pressens opinionsnämnd, PON, att man fäller Aftonbladet för det drev tidningen genomförde i december 2017 mot Benny Fredriksson, före detta VD för Kulturhuset Stadsteatern, i samband med #metoo. Nämnden klandrar Aftonbladet för att ha grovt brutit mot god publi­cistisk sed.

Den 5 december 2017 publicerade Aftonbladet en artikel med rubriken Teater-vd:ns hårda ledarstil har skapat en tystnadskultur. Anonym personal man talat med liknade honom vid en oberäknelig diktator som bland annat ägnat sig åt sexuella trakasserier. Samma dag publicerades även en krönika av tidningens kulturchef Åsa Linderborg med rubriken Han har styrt verksamheten med skräck och fruktan. Flera artiklar skulle följa.

LÄS MER: Aftonbladets sexanklagelser mot teaterchef som begick självmord var fake news

Två dagar senare meddelade Fredriksson att han avgår.

– Det är med stor sorg som jag bett att få bli entledigad från min tjänst. Jag gör det med omsorg om Kulturhuset Stadsteaterns framtid.

– Låt mig vara tydlig: jag lämnar med gott samvete.

Efter godkännande från hans anhöriga framkom det i mars 2018 att Fredriksson tagit sitt liv efter Aftonbladets drev.

LÄS MER: Benny Fredriksson tog sitt liv efter Aftonbladets #metoo-drev

Anmälan till PON gjordes av Fredrikssons änka och två söner. Nämnden menar att Aftonbladet inte haft tillräckliga belägg för en rad av anklagelserna man riktade mot Fredriksson. Att publiceringarna berört såväl nyhetsdelar som ledar- och kultursidor förvärrar övertrampet.

Från PON:

Pressens Opinionsnämnd klandrar Aftonbladet för att grovt ha brutit mot god publicistisk sed. Det var i december 2017 som tidningen publicerade ett flertal artiklar om Stadsteaterns förre chef, Benny Fredriksson. Nämnden anser att tidningen inte haft tillräckliga belägg för en rad allvarliga anklagelser samt publicerat djupt nedsättande och kränkande omdömen om honom som det är mycket svårt att försvara sig mot. Tidningen har också agerat på ett sätt som innebar att han inte fick en rimlig möjlighet till bemötande.