På fredagen fick en bild stor spridning i sociala medier som visar vad som uppges vara AIK-supportrar från Firman Boys som begett sig till Carl von Linne-statyn i Humlegården för att vakta den mot vandalisering. I sociala medier hånas initiativet av bland annat debattören Mustafa Panshiri som antyder att personerna på platsen inte är bildade nog att veta vem Linné var. Panshiri får i sin tur kritik för att vara nedlåtande.

I början av juni kunde Samhällsnytt som första media berätta att den antirasistiska aktivisten Lovette Jallow hävdat i en Twitter-tråd att den världsberömde svenske biologen Carl von Linné som levde på 1700-talet är fader till rasbiologin och uppmanade till att riva ned hans statyer. Hon listade flera statyer av Linné som hon finner provocerande och vill bli av med.

LÄS ÄVEN: Aktivist uppmanar att riva ner svenska monument: ”I know the Carl von Linne statures are shaking right now”

Sedan dess har Linne-statyn i Lund vandaliserats vilket Samhällsnytt uppmärsammade. I sociala medier har det cirkulerat hot om kommande vandalisering också av Linné-statyn i Växjö. Enligt vissa uppgifter ska det hotet dock ha varit falskt.

Fotbollssupportrar mobiliserar skydd

När uppgifter började cirkulera om en möjlig vänsterattack mot Linné-statyn i Humlegården i centrala Stockholm svarade ett stort sällskap nationalister med kopplingar till AIK med att mobilisera för att vakta statyn.

Sällskapet som uppges tillhöra Firman Boys har kopierat ett brittiskt initiativ efter vänsterrörelsen Black Lives Matters vandaliseringar i London vilket Samhällsnytt tidigare har rapporterat om. På Twitter skriver en person som uppmärksammar bilden, ”Stå upp för Sverige, stå upp för vår historia, stå upp för Carl von Linné”.

Hånas i sociala medier: ”De visste knappt vem Linné var”

På Twitter hånas agerandet av flera högljudda debattörer som menar att vänstern har trollat sällskapet att samlas på platsen. En av de personer som hånar initiativet är den afghanske debattören Mustafa Panshiri som tror sig veta att personerna på bilden inte besitter kunskap nog att ens känna till vem Carl von Linné var. Men hans som många menar nedlåtande inlägg möts av hård kritik.

LÄS ÄVEN: Carl von Linné-staty vandaliserad i Lund – polisen ointresserad

authorimage