I en intervju med Göteborgs-Posten talar SD-ledaren Jimmie Åkesson bland annat om det faktum att svenska folket i snabb takt håller på att bli en minoritet i sitt eget land och den lika galopperande islamiseringen av Sverige.

Efter att Richard Jomshof (SD) nyligen konstaterade fakta har anklagelserna om rasism kommit tätare än vanligt från vänstern.

Detta är något man spann vidare på i intervjun med Jimmie Åkesson. SD-ledaren anser dock inte att uttalandet är problematiskt på något sätt.

– Det är väl uppenbart att andelen människor med svensk identitet i Sverige är lägre än vad det varit tidigare. Det är klart att om den utvecklingen fortsätter så blir de människorna minoritet så småningom.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Här är folkutbytet, Morgan”

Enligt Göteborgs-Posten är det en ”konspirationsteori” att det pågår ett folkutbyte, trots att fakta talar sitt tydliga språk. Inte ens Åkesson törs använda begreppet.

– Det är sannolikt inte så att han menar samma sak som nazisterna gör när de pratar om folkutbyte. Han är inte nazist, så han menar säkert andra saker.

Pågår islamisering

Att det pågår en islamisering av Sverige tillstår han dock.

– Det är klart att när den muslimska minoriteten växer ganska snabbt, som den ändå gjort de senaste decennierna, så påverkar det samhället på något sätt, säger han och fortsätter:

LÄS ÄVEN: S-ilska över att folkutbytet kallas folkutbyte

– Man kan tycka att det är bra eller dåligt. Jag ser stora risker med det. Dels att det splittrar landet, men också för att det för med sig värderingar som vi mer eller mindre har utrotat i det här landet. Det ser jag som ett stort problem.

Åkesson pekar ut en kravlös integrationspolitik som en del av problematiken. För att få fler att anamma traditionella svenska värderingar vill han se att det svenska medborgarskapets värde höjs.

Bokstavstrogen muslim inte svensk

På frågan om man kan vara ”en fullt ut integrerad svensk och samtidigt vara exempelvis en bokstavstrogen muslim” svarar Åkesson:

– Jag har svårt att se det.

– Men är man bokstavstrogen muslim brukar man också ha värderingar som vi inte förknippar med det moderna samhället. I synen på jämställdhet mellan könen, hur man uppfostrar barn, synen på djur och sådant, det skiljer sig åt. Det är klart att det då är svårt att betraktas som svensk av andra svenskar.

– Jag har svårt att se att man kan vara både och. Det handlar om graden av tro och i vilken ordning man sätter sina identiteter. Sätter man den muslimska identiteten överst har jag svårt att se att man kan ha en fullt ut svensk identitet.

LÄS ÄVEN: Vänsterradikal rasforskare bekräftar pågående ”folkutbyte”