På fredagen medverkade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en intervju med SvD. Åkesson fick frågor om sin syn på Ungern och Polen vilka han nu anklagar för att vara ”uppenbart på väg utför demokratiskt”. Enligt SD-ledarens syn på länderna är rådande politik ”ett jätteproblem”.

Med ett år kvar till valet har Jimmie Åkesson (SD) svarat på frågor om bland annat det politiska läget i Sverige och hans målsättning inför framtiden.

I intervjun fick Åkesson även frågor om Centerpartiets nya förslag om att ”stärka demokratin” för att göra det svårare för Sverigedemokraterna att styra landet och exempelvis ändra lagar. C-ledaren Annie Lööf hävdar att SD hämtar inspiration från Ungern och Polen vilket hon menar kan urholka demokratin.

– Från partier som tar makten genom öppna val och därefter, steg för steg, bit för bit, börjar nedmonteringen. Inskränker press- och yttrandefriheten, slår sönder domstolarnas oberoende, begränsar individens frihet, sa Lööf i sitt sommartal.

LÄS ÄVEN: Annie Lööf: Ändra grundlagen för att stoppa SD

Backar efter press från Lööf

År 2018 uttryckte Åkesson ett stöd för Ungerns ledare Viktor Orbán som han menar ”är konservativ och står upp mot EU-federalismen”. Samma år författade Åkesson även en debattartikel i vilken han gav sitt stöd till Ungern.

”Konkreta exempel på påstådd korruption och förtryck har lyst med sin frånvaro, och lejonparten av kritiken verkar istället ha grundat sig i ett slags kampanjande mot ett land som driver en annan politik än vad det politiska, vänsterliberala etablissemanget bekänner sig till.”

Men nu har SD-ledaren vänt och vill inte kännas vid landet.

– Vi pratar aldrig om Ungern i vårt parti, vi har ingen förebild i Ungern och har aldrig haft, slår Åkesson fast i intervjun med SvD.

Enligt Åkessons nuvarande linje är det enda stödet som han gett till Ungern kopplat till migrantkrisen. Åkesson anklagar i stället Ungern och Polen för att ”uppenbart vara på väg utför demokratiskt”.

– Det är uppenbart att Ungern är på väg utför demokratiskt. Det är ett jätteproblem naturligtvis och Polen är på väg i samma riktning, säger Åkesson.

Rimligt” att pausa utvisningar till Afghanistan

På onsdagen uppmärksammade Samnytt att SD-ledaren instämmer i Migrationsverkets beslut att stoppa alla av- och utvisningar till Afghanistan. På Facebook skrev Åkesson:

Efter USA:s tillbakadragande och talibanernas maktövertagande är läget för närvarande mycket osäkert. Inte så att det får innebära något långsiktigt hinder för att utvisa människor till Afghanistan, men det är rimligt att läget tillåts stabiliseras innan utvisningar återupptas. (När det gäller brottsdömda är säkerhetsläget i hemlandet mindre intressant. Våldtäktsmän och mördare får stå sitt kast.)

LÄS ÄVEN: SD om afghanerna: ”Rimligt att pausa utvisningar”