Det råder nu bred politisk enighet om att så kallade ensamkommande flyktingbarn ska ålderstestas. Såväl Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som Vänsterpartiets dito Jonas Sjöstedt säger ja till medicinska ålderstester. – Men då måste det bli riktigt tillförlitligt, säger Sjöstedt.
“SD sprider myter om flyktingbarn”, påstods det i Göteborgs-posten i december 2014. Bakgrunden till anklagelsen var påståenden om att så kallade ensamkommande flyktingbarn ljuger om sin ålder.
När Sverigedemokraternas lokalavdelning i Laholm i februari 2015 föreslog att man borde röntga flyktingbarnens skelett för att åldersbedöma dem avfärdades förslaget som “helt sanslöst” av Miljöpartiet. I november samma år hävdade Aftonbladets ledarsida att ålderstester var “ovetenskapligt trams”.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Länge var SD relativt ensamma om att vilja ålderstesta ensamkommande flyktingbarn. Med undantag för en och annan krönikör och enstaka politiker från andra partier var motståndet mot det politiska förslaget massivt från såväl övriga partier som från etablerade medier.
Bred enighet
Men nu har den politiska vinden vänt. Samtliga riksdagspartier säger ja till medicinska ålderstester av flyktingbarn med undantag för Miljöpartiet som snarare svarar “nja”.
I en intervjuserie med alla partiledare som tv-personligheten Sven Melander sänt på Facebook den gångna veckan säger till och med V-ledaren Jonas Sjöstedt ja till testerna.
– Ja, men då måste det bli riktigt tillförlitligt. Det är det inte idag. Det är otroligt godtyckligt, lägger han till som brasklapp.
Partiledarna får i intervjuerna hålla upp en skylt där de antingen svarar ja eller nej på ett antal frågor. När frågan “fortsatt medicinsk åldersbestämning av ensamkommande” ställs till MP:s språkrör Gustav Fridolin vill han dock inte svara ja eller nej på frågan.
– Det ska inte politiker bestämma över vilka metoder man använder, svarar han.
[soliloquy id=”218255″]
Två andra frågor som det råder bred enighet kring är att medborgare i Sverige ska kunna svenska och att straffen för sexualbrott måste skärpas. Partiledarna för alla åtta riksdagspartier svarade ja på båda de frågorna.
När partiledarna får i uppdrag att på en tavla rangordna vilka politiska frågor som de anser är viktigast placerar både Åkesson och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson “Integration & invandring” högst upp.
– Det här kommer avgöra om Sverige kan bli ett framgångsrikt land i en internationell värld, säger M-ledaren om invandringsfrågan.
Statsminister Stefan Löfven (S), Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund placerar frågan näst högst upp.
– Sverige står just nu inför väldigt stora utmaningar när det gäller integrationen, säger L-ledaren som efterlyser enkla jobb åt invandrarna.
“Hela landet”
Både Löfven och KD-ledaren Ebba Busch Thor anser att sjukvården är den viktigaste frågan. Jan Björklund placerar skola och utbildning högst upp, Sjöstedt understryker behovet av jämlikhet medan Fridolins viktigaste fråga föga förvånande är miljön.
Annie Lööf skriver “Hela landet” på en egen skylt och placerar den över alla andra frågor. Hon tycker att fokuset i den politiska debatten allt för ofta hamnar på storstäderna.
– När man pratar om kortare vårdköer så gäller det i Norrbotten såväl som i Halland och Stockholm. När man pratar om trygghet med fler poliser så ska det vara hela landets perspektiv, säger hon.
– Det är viktigt att inte glömma bort gles- och landsbygd i detta. Det är viktigt att inte glömma bort de mellanstora städerna som Värnamo, Hudiksvall, Jönköping och Boden.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.