På fredagsmorgonen kommenterade SD-ledaren Jimmie Åkesson partiets målsättning att möjliggöra för invandrare att återvända till sina hemländer.
– Den återvandring vi ska diskutera bygger helt på frivillighet, tydliggör Åkesson för statstelevisionen.

Sverigedemokraternas landsdagar inleddes på torsdagen i Karlstad och sänds HÄR. I en intervju med statsradion på torsdagen berättade Åkesson återvandring blir en central fråga på partikongressen – men bara frivillig.

LÄS ÄVEN: Återvandring på SD:s dagordning – men bara frivillig

På torsdagskvällen uppmärksammade Samnytt en debattartikel av Ungsvenskarna i vilken man kritiserar moderpartiets syn på återvandringen. Enligt Ungsvenskarna bör SD vara det ledande partiet inom migrationspolitiken med bland annat generella utvisningar.

Vi behöver en i grunden förändrad syn på inte bara på framtida invandring utan även på den som redan varit. Det finns ingen naturlag som säger att alla hundra­tusentals människor som migrerat till Sverige – ofta på tvivelaktiga grunder och nästan alltid efter att ha mellan­landat i andra säkra länder på vägen hit – ska få stanna kvar. Tvärtom bör ambitionen vara att människor i så stor utsträckning som möjligt återvänder hem. Invandringen har varit en förlust för Sverige och kommer fortsätta att vara det under många år om ingenting görs.

”Bygger helt på frivillighet”

Nu tydliggör Jimmie Åkesson i SVT Morgonstudion att partiet vill se en strikt miniminivå när det gäller asylmottagande men att återvandring enbart ska vara frivillig. I intervjun lyfter även statstelevisionen för Åkesson att återvandring ”kan kännas utpekande” för invandrare.

– Den återvandring vi ska diskutera bygger helt på frivillighet, att man vill återvända, säger Åkesson.

Resekostnad och kontanter existerar

En frivillig återvandring existerar redan. Det framgår av information på Migrationsverkets hemsida att invandrare som vill återvända till sina hemländer kan erhålla kontanter och få resan betald.

Du kan högst få 10 000 kronor för varje vuxen person och högst 5 000 kronor för varje barn under 18 år. En familj kan sammanlagt få högst 40 000 kronor i kontanter. Du kan få bidrag för resa med flyg, tåg, buss eller egen bil.

LÄS ÄVEN: Ungsvenskarna ryter till mot moderpartiet om migrationen