På söndagskvällen hölls årets första partiledardebatt. Ett ämne som behandlades var kulturpolitiken och ett så kallat armlängds avstånd från politiker. Jimmie Åkesson (SD) anser att det är vansinnigt att transvestiter får skattepengar för att läsa sagor för barn vilket Märta Stenevi (MP) menar är ”homofobiskt dravel”. Men på frågan om Stenevi skulle tillåta att nazister läser sagor lät det däremot annorlunda. Stenevi erkände att hon skulle lägga sig i.

Bakgrunden till debatten är att lokala SD-politiker runt om i landet har försökt att stoppa så kallade drag queens från att hålla skattefinansierade sagostunder för barn på bibliotek.

LÄS ÄVEN: Dragqueen läser sagor för barn – tipsar om ”erotisk ritbok”

– Jag tycker att det är helt vansinnigt att “Skamlös Vinhora” (transvestitens artistnamn reds. anm.) får skattepengar för att läsa sagor för barn. Där går åtminstone min gräns, sa Åkesson.

SD-ledaren vill se att kulturpolitiken fokuserar på kulturarv och barnkultur.

– Att du inte gillar drag är väl helt okej och upp till dig men däremot att du tycker att du ska bestämma vad andra ska se för kultur är helt fel, sa Stenevi.

Åkesson svarade att politiker redan nu styr kulturen.

– Ni har fått väldigt mycket kritik för att ha styrt kulturen väldigt hårt mot exempelvis mångfald, feminism och den typen. Att påstå att offentligt finansierad kultur inte är politiskt styrd är att föra väljarna bakom ljuset, sa Åkesson.

Åkesson lyfte även ett scenario där en nazist bjuds in att läsa sagor för barn.

– Låt oss säga att en kulturtant kom på att en nazist ska läsa sagor för barn, hade du tillåtit det?, frågade han Stenevi.

– Så du vill ha hellre ha nazister i kulturen istället för drag queens? svarade Stenevi.

Se duellen mellan Åkesson och Stenevi nedan:


”Orbáns handbok”

S-ledaren och tidigare statsminister Magdalena Andersson drog jämförelser med Ungern.

– Det är ju Viktor Orbáns handbok som vi ser nu som man inspireras av steg för steg. Att ge sig på HBTQI-personer är bara en del.

Se hela debatten HÄR.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Det har aldrig existerat någon ’armlängds avstånd’”