Medan det politiska etablissemanget har poserat för kamerorna i stockholmsförorten Skärholmen, där 39-årige Mikael sköts i huvudet inför sin 12-årige son på onsdagen, och på sociala medier skrivit saker som ”det är fruktansvärt” samt efterlyst fler fritidsgårdar, kräver nu SD-ledaren Jimmie Åkesson att polisen listar vad man behöver för att effektivt kunna bekämpa de gängkriminella. Han utesluter inte heller att det kan bli aktuellt med att sätta in militären.

Efter mordet kräver Sverigedemokraterna åtgärder som går utanför Tidöavtalet.

– Hela det politiska ledarskapet i landet behöver sända signalen att vi befinner oss i krig, att vi är beredda att ta det kriget och att vi är beredda att göra precis det som krävs för att vinna kriget, säger Åkesson till Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: Jakten på mördaren fortsätter – boende i skräck

Han vill nu att rikspolischef Petra Lundh meddelar Tidöpartierna vilka verktyg och lagändringar som behövs för att slå tillbaka gängkriminella. Åkesson konstaterar också att i ett läge som detta behöver man bortse från all politisk korrekthet och floskler och våga tala klarspråk. Han pekar också på det uppenbara sambandet mellan utvecklingen och massinvandringen.

Tidigare har SD-ledaren sagt att Sverige kan behöva göra avsteg från internationella konventioner för att effektivt kunna bekämpa det importerade våldet – exempelvis flyktingkonventionen. Han har också föreslagit att kunna riva upp medborgarskap som en åtgärd.

Sätta in militären

Ytterligare en åtgärd han skulle vilja se är militären patrullera på gator och torg.

– Andra partier har ju också närmat sig det, men då har det handlat mer om att man ska komplettera polisen. Jag tänker att vi kanske har passerat det nu och att det snarare är så att vi behöver militär på gatorna som vi ser i andra delar av Europa.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Ständigt dessa f*rbannade fritidsgårdar”