På lördagen höll Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sitt traditionsenliga sommartal. Ett av ämnena som behandlades var koranbränningarna och att regeringen nu öppnar för en lagändring. Åkesson tog även upp att SD inte kommer att vara ett stödparti efter nästa val.
Tidöavtalet är som silvertejp, säger SD-ledaren.

Riksdagledamot Jessica Stegrud inledde partiets sommartal i Sölvesborg med att tala om valrörelsen och möten med väljare.

Därefter klev Åkesson upp på scenen och lade en stor del av tiden på att tala om det glödheta ämnet rörande koranbränningar och förslagen att förbjuda det.

LÄS ÄVEN: Regeringen ser över ordningslagen: ”Vi har ett nytt Sverige i dag”

Åkesson anser att den danska regeringen har valt felt väg när de nu går vidare med förslag om att förbjuda eldning av religiösa skrifter. Enligt SD-ledaren är politiker i Sverige inne på samma spår som Danmarks regering.

– I Sverige är vissa politiker inne på samma farliga, fega och krypande spår.

– Man tror tydligen att det finns något att vinna på att fjäska för religiösa fanatiker.

Samtidigt som Åkesson är av åsikten att koranbränning både är ”tölpaktigt och antiintellektuellt” – anser han att det är viktigt att försvara svensk yttrandefrihet.

Att börja inskränka yttrandefriheten skulle enligt SD-ledaren, med stor sannolikhet, leda till krav om fler förbud. Han är därför starkt kritisk till att regeringen tillsatt en utredning för att se över ordningslagen.

– Vi får aldrig ge efter för utpressning! Punkt slut.

SD kommer inte vara stödparti

Åkesson blickade även mot nästa mandatperiod 2026 och lovar att arbeta för att Sverigedemokraterna ska bli Sveriges största parti. Han slog fast att efter nästa val kommer SD att vara antingen ett oppositionsparti eller ett regeringsparti – men inte ett stödparti.

– Inför valet 2026 kommer vi sverigedemokrater att ta upp kampen mot sossarna om att bli Sveriges största parti och efter nästa val är vi antingen ett regeringsparti eller ett oppositionsparti.

Enligt Åkesson är Tidöavtalet nämligen bara en tillfällig lösning på Sveriges problem.

– Tidöavtalet är som silvertejp, det funkar bra, tillfälligt, för att lösa ett problem. Men silvertejp är inte den optimala långsiktiga lösningen för att reparera vare sig en trasig kanot, cykel eller parasoll. Och det duger definitivt inte till att långsiktigt laga ett trasigt land.

Vidare tog Åkesson även upp de höga bränslepriserna i landet. Han framförde att SD har tryckt på för att sänka reduktionsplikten.

Han talade även om Sveriges elproduktion och att SD vill att upplägget ska gå från 100 procent förnybar energi till fossilfri energi.

– Kärnkraften är den enda långsiktigt hållbara lösningen.

Åkesson om Zelenskyj

I sommartalet berörde Åkesson även allvarliga och dystra tider i omvärlden. SD-ledaren tog upp att han under den föregående helgen hade den stora äran att, tillsammans med övriga partiledare, få sitta ned med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under några timmar i Harpsund.

– Jag gillar den snubben. Det är en väldigt inspirerande man, tydlig, rakryggad, stolt.

Enligt Åkesson kommer Ryssland inte nöja sig med att stanna i Ukraina vid en seger utan fler länder står på tur och därför är ”Ukrainas kamp vår kamp”. Vidare säger han att ”Ukrainas sak är vår sak”.

Faksimil Instagram

Eritreanskt inbördeskrig i Sverige

Åkesson tog inte bara upp läget i omvärlden utan även utvecklingen i Sverige. Han sa att decennier av mångkulturalism har resulterat i importerade våldskonflikter vilket vi nyligen kunde se på Järvafältet i Stockholm.

SE VIDEO: HELA eritreanska kriget på Järvafältet

Han nämnde även muslimska attacker mot judar, slagsmål på knattefotbollsmatcher och grova våldsbrott.

Enligt Åkesson har det trygga, kulturellt homogena och lyckliga landet Sverige blivit en arena för internationella konflikter. Han framför att SD i årtionden påtalat att detta blir följden av den mångkulturalism som drivits av de övriga partierna.

– Det är en direkt konsekvens av decennier av vanskötsel, med så kallad mångkulturalism, slapphänt politik och svår, patologisk naitivitet.

”Paradigmskfite i full gång”

Åkesson sammanfattade även den SD-politik som partiet lyckats driva fram i Tidösamarbetet. Han framförde att det ”paradigmskifte” som SD talar om går framåt med stormsteg – däribland igenom skärpta straff för personer med kopplingar till gängkriminalitet.

– Paradigmskiftet är i full gång.

Se hela sommartalet från Sölvesborg: