Åklagarmyndigheten ändrar sig och vill utvisa två av dem som gruppvåldtog en 14-årig flicka i ett skogsområde i Västra Frölunda. Det framgår av en överklagan ställd till hovrätten.
– Det missades, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge till Samnytt.

Det var fel att inte yrka utvisning för de två utländska medborgare som i somras gruppvåldtog en 14-årig flicka vid Slottsbergs Mosse i Västra Frölunda utanför Göteborg. Det medger nu Åklagarmyndigheten i ett uttalande på myndighetens hemsida.

LÄS MER: Gruppvåldtog 14-årig flicka i skog – slipper utvisning

Att de båda männen inte utvisas till Afghanistan respektive Pakistan, och att åklagaren aldrig ens krävde det, har fått stor uppmärksamhet de senaste två veckorna.

Olika åklagare

I media har särskilt kammaråklagare Kristina Åberg pekats ut i och med att det var hon som ansvarade för huvudförhandlingen.

Men Daniel Edsbagge, som är chefsåklagare och kammarchef på Göteborgs åklagarkammare, förklarar för Samnytt att det varit två olika åklagare inblandade i målet. Och att det var en annan åklagare som glömde bort att yrka utvisning för de båda utlänningarna.

Chefsåklagare Daniel Edsbagge. Foto: Pressbild

– Den här förundersökningen leddes av en åklagare som väckte åtalet. I samband med att åtal väcks så bör den här frågan vara med i stämningsansökan. Det missades, säger han och fortsätter:

– Det var inte Kristina Åberg. Det var en annan åklagare som hade det. Sedan var Kristina Åberg den som var sessionsåklagare och hade målet i rätten, och ja man kan uppmärksamma det där och då. Det var ett förbiseende att den frågan inte dök upp.

Stor ilska mot åklagaren

Den åklagare som väckte åtal heter Åsa Nilsson och är senior åklagare. För att befordras från kammaråklagare till senior åklagare ska man enligt Åklagarmyndigheten ha visat “skicklighet i arbetet”.

Men allmänhetens ilska riktas just nu mot Kristina Åberg, eftersom det är hennes namn som står i tidningarna. Det är så många som försöker ringa och skälla ut henne att växeltelefonisterna fått i uppdrag att svara att hon har semester, trots att hon inte har det.

Kammaråklagare Kristina Åberg. Foto: Pressbild

– Just nu kan vi inte ha telefon till henne av säkerhetsskäl. Det har blivit så många som vill prata med henne, så det går inte att hantera situationen, säger Daniel Edsbagge.

– Det kan vara så att man kan utsättas för saker i media och även på sociala medier. Saker som kan vara brott. Jag går inte närmare in på det, men om du har scannat av och sett hur det ser ut på nätet så förstår du kanske att vi måste vidta vissa säkerhetsåtgärder.

Viktigt meddelande

Innan du scrollar vidare och läser vår journalistik gratis har vi ett viktigt meddelande

Samnytt har på grund av minskade intäkter tvingats skära ned på verksamheten och står även inför flera rättsprocesser mot vänsteraktivister. Samnytt har inget statligt stöd och ytterst begränsade reklamintäkter. Vi är helt beroende av våra läsares stöd. Om du vill att vi ska fortsätta existera som tidning ber vi om din hjälp.

Ägna en minut åt att bli prenumerant! Klicka HÄR för att välja prenumerationsnivå eller swisha valfritt belopp: 123 083 3350, så hjälper du till i kampen mot etablissemanget.

“Nu har vi rättat det”

Kammarchefen tycker att det är olyckligt att både Åsa Nilsson och Kristina Åberg missade att yrka utvisning för de båda utländska våldtäktsmännen. Men i överklagan, som skrivits av Åberg som påstås ha semester, finns det yrkandet med.

– Nu har vi rättat det. Nu ligger frågan på bordet till hovrättsförhandlingen, så får vi se sedan vad hovrätten meddelar för beslut. Det vet inte jag, säger Daniel Edsbagge.

Faksimil

Tror du att det kan ligga åklagarsidan i fatet att det missats i hovrätten?

– Nej, de gör en bedömning helt oberoende av tingsrätten. Så det anser jag inte att det skulle ligga oss i fatet.

Hoppas på hårdare straff

De två av våldtäktsmännen som är över 18 år dömdes till fem års fängelse vardera för grov våldtäkt mot barn, medan de båda 15-åringarna dömdes till nio månaders fängelse vardera.

En påföljd som Edsbagge inte är nöjd med. Han pekar på att tingsrätten var oenig, och att bland annat rådmannen ville döma till längre fängelsestraff.

– Man tänker sig en skärpt sluten ungdomsvård (för de två 15-åringarna red. anm) och längre fängelsestraff för de två som är myndiga, säger han apropå överklagandet.

Hur långa fängelsestraff tänker ni er då, för de fick för våldtäktsmål förhållandevis långa fängelestraff?

– Det är sådant som åklagaren tänker utveckla när man kommer till rätten. Men det handlar om väsentligt längre, annars hade vi inte överklagat, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge.

Samnytt har även sökt Åsa Nilsson och Kristina Åberg.

LÄS ÄVEN: Gruppvåldtäktsmannens ilska efter gripandet: “Missar EM”