Polisen i i centrala Göteborg har under sommaren kartlagt ett av de gäng som legat bakom en rad olika rån och stölder. Slutsatsen, som delas av åklagaren, är att gängen inte rånar för pengarna, utan för att dominera ett område att få en ”kick” och känna makt.

Sommaren 2019 rapporterades fler än 110 personrån i centrala Göteborg. Och enligt kommissarie Thomas Pettersson, analytiker vid polisen i Göteborg, handlade det inte om pengar.

– Det är ett sätt att visa sin makt. De vill dominera platser. Det gör man genom att sätta skräck i andra ungdomar, säger han till en sajt på nätet.

LÄS ÄVEN: Över hundra personrån i Göteborg i sommar: ”Invandrargängen anfaller i flock”

Åklagare Linda Wiking, som ofta arbetar med ungdomsrelaterade mål, instämmer i beskrivningen:

– När det gäller den här sortens ungdomar handlar det mer om att de får en kick av gärningen, än att de är ute efter godset, säger hon.

Släpptes fort ur häktet
Ett av rånen skedde mot 18-årige William som blev förföljd av fyra yngre män som drog kniv mot honom. Därefter tvingade de in honom i en gränd där de sparkade på honom och slog honom med en flaska, som dessutom gick sönder.

– Man var ju rädd och så, det var obehagligt. Så fort jag såg kniven blev jag som fryst och gjorde som de sa. Han höll den så att den pekade snett ner mot halsen. Han hade kunnat hugga rakt i halsen, berättade William till tidningen.

LÄS ÄVEN: Nytt brottsbegrepp etableras i Danmark: ”dominanskriminalitet”

En i gänget hade tidigare åkt fast för rån, men blev återigen frisläppt efter överfallet på William, vilket gör honom upprörd. Men åklagaren menar att det inte fanns någon ”kollusionsfara”.

– När han berättade och erkände, ganska detaljerat, så kände jag att det ej fanns någon kollusionsfara längre och han är dessutom relativt ung. Så då hävde vi häktningen och han blev skickad till ett boende i stället, sa Wiking.

Spottade på åklagaren i rättssalen
I domstolen bad åklagaren 17-åringen att visa sin mobil efter att han tagit foto på brottsoffret under rättegången. Då ska han istället ha spottat på henne mitt i rättssalen. Men åklagaren Linda Wiking menar att han ”inte förstår bättre”.

– Det är obehagligt så klart, men det är en 17-årig kille som inte verkar förstå bättre, sa hon till tidningen.

Enligt polisen verkar personrånen gå upp i Göteborg.

”Vi krigar mot svenskarna”
Redan 2006 uppmärksammades Petra Åkesson för hennes studie ”Vi krigar mot svenskarna : unga rånare om hur och varför de begår brott”. Där konstaterade hon att malmökillar med utländsk bakgrund rånar specifikt svenskfödda.

Hon genomförde intervjuer med elva killar i 15-17 års åldern som berättade att svenskar är så mesiga och det var en av anledningarna till att de rånades. Några av citaten lyder som nedan:

Svenskarna gör ingenting och de ger oss bara sakerna, de är så mesiga…

När vi är ute på stan och rånar, så krigar vi, vi krigar mot svenskarna.

Makt för mig är att svenskarna ska se på mig och lägga sig ner på marken och pussa mina fötter.

Ett gemensamt drag hos de som intervjuades var att att de ser det som en livsstil. De rånar spontant när tillfälle ges.

Metoderna som används kan variera. Ibland är de trevliga i början för att invagga sina offer i falskt förtroende, ibland hotar de med stryk eller visar en kniv.