Påskhelgens våldsamma korankravaller i flera städer kommer att hålla utredande polis och åklagare sysselsatta under lång tid. Chefsåklagare Eva Nemec Nordh säger till media att hon inte ser något bortre gräns för hur många som kommer att lagföras för brott i samband med upploppen. Hon säger vidare att det varit skrämmande att ta del av övervakningsmaterialet från upploppen och se hur breda grupper – även mammor med småbarn – tagit del i stenkastningen mot polisen.

Scener som poliser på plats beskrivit som krigsliknande utspelade sig under påskhelgen i i Linköping, Norrköping, Örebro, Stockholm, Malmö och Landskrona när uppretade invandrade muslimer tog till gatorna i våldsamma protester mot att dansk-svenske advokaten och partiledaren Rasmus Paludan aviserat att han tänkt bränna koraner vid de torgmöten han för sitt parti Stram Kurs Sveriges räkning fått tillstånd att hålla som upptakt till valrörelsen.

På grund av upploppen och polisen oförmåga och även ovilja att upprätthålla ordning på de aktuella platserna kunde flertalet av Paludans torgmöten inte genomföras. Endast en koran kunde också eldas och då på en helt annan och undanskymd plats än vad partiledaren fått tillstånd för.

LÄS ÄVEN: SD: Utvisa hela familjer vid kriminalitet

Kravaller trots att inga koraner brändes

Att Paludan inte var på plats och att inga koraner brann hindrade dock inte det muslimska civilsamhället att gå man ur huse för att i stället ge sig på polisen. 26 polismän skadades under attackerna. Stenar, flaskor, brandbomber och pyroteknik regnade. Polisfordon kapades och stacks i brand.

På varje enskild kravallplats deltog hundratals uppretade muslimer. Sammanlagt greps dock endast ett 40-tal av de religionspolitiska extremisterna, det vill säga färre än 10 personer per upplopp.

LÄS ÄVEN: Nya korankravaller i Linköping och Norrköping: ”Vi muslimer bränner upp hela landet för vår tro”

Åklagaren efter att ha sett övervakningsfilmer: ”Helt sjukt”

Chefsåklagare Eva Nemec Nordh flaggar dock för att hon inte kommer att vara lika överseende som poliserna på plats och att det kan komma att bli ett stort antal gripanden i efterhand när övervakningsmaterialet från polisens kroppskameror, beslagtagna mobiltelefoner och sådant som videoklipp som allmänheten lämnat in gåtts igenom.

Hon beskriver samtidigt det hon hittills sett på övervakningsbilder och mobilfilmer som ”skrämmande” och ”helt sjukt”.

– Filmerna visar tydligt hur personer kastar stenar, raketer och annat mot poliserna och deras bussar. Det var skrämmande att se mammor med småbarn stå och kasta stenar mot polisen. Bilder inifrån polisbussarna ser ut att ha filmat en krigszon, det är helt fruktansvärt att tänka sig vilket enormt hat och våld som poliserna har mött, mycket värre än vad jag hade trott. Jag kan inte beskriva det på annat sätt än att det är helt sjukt.

LÄS ÄVEN: HÄR är koran-ligisterna: INGEN av de häktade född i Sverige

Mammor med småbarn deltog i stenkastningen

Efter att det framkommit att de muslimska extremisterna tagit hjälp av gängkriminella i våldet mot polisen har det från politiskt ansvarigt och islamapologetiskt håll gjorts försök att framställa kravallerna som endast ett gängkriminellt problem. Upploppen ska inte ha haft något att göra med muslimskt teokratiska värderingar i krock med de demokratiska svenska, menar man.

Eva Nemec Nordh säger att hon initialt också lät sig förledas till uppfattningen att det bara var unga gängkriminella män som deltog i våldsamheterna och inte en konflikt mellan det svenska majoritetssamhället och det invandrade muslimska civilsamhället. Men efter att ha sett filmerna där ”mammor uppmuntrande klappar om sina stenkastande skolpojkar” har hon fått tänka om.

LÄS MER: VIDEO: Muslimer eldar upp polisbilar – ”Allahu akbar”

Lång och dyr brottsutredning

Både Nemec Nordh och chefsåklagarkollegan Torsten Angervåg beskriver det utredningsmaterial de fått på sitt bord som ”enormt”. Det kommer att ta lång tid att gå igenom det och lagföra våldsverkarna, till höga kostnader för de svenska skattebetalarna.

Nemec Nordh säger att hon inte ser någon bortre gräns för hur många som kan ställas inför rätta men uppger samtidigt att man i skenet av utredningens omfattning kommer att prioritera brott ”där personer kastat stenar eller annat på fordon och det funnits fara för flera människor liv” – brott som når upp till rekvisitet för att rubriceras som grovt sabotage av blåljusverksamhet. Målet är att få alla som misstänks för sådana brott häktade och bort från gatan.

LÄS ÄVEN: Korankravaller i Linköping – poliser flyr när polisbil sticks i brand: ”Vi har backat undan”

Flyende poliser upplevde dödsångest

Vid sidan av filmmaterialet har Nemec Nordh också tagit del av vittnesmål från tjänstgörande poliser på plats och hur de upplevde det när de insåg att det våldsbejakande muslimska civilsamhället är starkare än det svenska majoritetssamhällets polismakt.

– De beskriver ren och skär dödsångest av vad de varit med om i det underläge de befann sig i.

Samtliga hittills gripna muslimska våldsverkare nekar till brott. Man påstår sig bara ha hamnat på platsen av en slump och bara råkat plocka upp en sten från marken men helt utan avsikt att kasta den mot poliserna. I något fall erkänner man ett kast men hävdar då att man blivit tvingad till det av någon annan. Filmerna från händelserna ger dock en annan bild.

LÄS ÄVEN: Efter koranbränningarna: Irak kräver att Sverige visar ”särskild” respekt för islam

”Skadar grunden för vår demokrati”

För att inte utredningen ska svälla över alla gränser och bli omöjlig att hantera logistiskt kommer Nemec Nordh och hennes kollegor att dela upp den i flera mindre delutredningar och delrättegångar som görs konsekutivt. Eftersom det handlar om systemhotande brottslighet är det enligt Nemec Nordh viktigt att ingen som kan lagföras slipper undan.

– Det handlar om större värden än bara några stenar och rikspolischefen är också inne på att lagföra alla som uppenbart begår brott, för att ytterst handlar det här om att vi inte kan låta våldsverkare skada grunden för vår demokrati. Det kommer att kosta och ta resurser, men det kan inte vara skäl att strunta i det, säger hon till DN.

De huvudsakliga brottsrubriceringarna i utredningarna gäller våldsamt upplopp, grovt sabotage mot blåljusverksamhet, grov skadegörelse och grovt våld mot tjänsteman.

LÄS MER: Påskhelgens kravaller bekräftar att islam inte hör hemma i Sverige