Den 28 februari sände SVT Aktuellt ett långt inslag där reportern Erika Bjerström presenterade demokratiska kandidater till det kommande presidentvalet i USA. Bland kandidaterna finns Elizabeth Warren – som är mest känd för publiken i Sverige som den person som Donald Trump omnämnt som ”Pocahontas” när hon misslyckades med att bevisa sina rötter i ursprungsbefolkningen. Erika Bjerström nämner testet som gjorts ”för att få slut på Trumps anklagelser” – men utelämnar vad testet visade.

Elizabeth Warren har under lång tid gjort ett stort nummer av sitt påstådda släktskap med Amerikas ursprungsbefolkning. Hon anklagades även för att använda sin minoritetsstatus för att främja sin karriär på Harvard Universitet och andra institutioner. Detta fick USAs president Trump att tröttna och lova att donera en miljon dollar till välgörenhet om Warren lyckades bevisa sina rötter med hjälp av ett DNA-test.

I början av oktober ifjol offentliggjorde Warren resultatet av ett DNA-test som har visat att hon har företrädesvis ett europeiskt ursprung. Samtidigt visade testet att hon kan ha haft en släkting från ursprungsbefolkningen 6 till 10 generationer tillbaka.

Testets resultat har avfärdats av republikanerna som menar att detta visar att Warren kan ha färre band till den ursprungliga befolkningen än en genomsnittlig amerikan. Tilltaget har dessutom väckt en stark kritik från Cherokee-stammen som Warren anförde att hon har band till. Stammens representanter menade att hon underminerar ursprungsbefolkningens intressen genom att dra in dem i sin politiska kampanj och krävde en ursäkt.

Men ingenting av detta framkommer i SVTs rapportering om kvinnan. Avsnittet om henne börjar med att tittarna informeras om att Warren står för ”klassisk vänsterpolitik”. Sedan berättar Erika Bjerström följande:

– I tio år har hon jagat finanseliter efter börskraschen, men för att få slut på Donald Trumps anklagelser om att vara lögnare lät hon DNA-testa sig för att bevisa att hon har rötter i den amerikanska ursprungsbefolkningen.

Tittarna får ingen mer information om detta, utan Bjerström går över till nästa kandidat.

Avsnittet kan ses på länken nedan:

Samhällsnytt har pratat med SVT Aktuellts ansvarig utgivare Charlotta Friborg.

Testet har ju visat att hon kan t o m ha en lägre andel av gener från ursprungsbefolkningen än en genomsnittlig amerikan. Hur kommer det sig att den informationen utelämnades?

– Det är väl, om jag minns denna historia rätt, så är det väl så att Warren hade en andel sådana gener. Exakt hur det förhåller sig till genomsnittsbefolkningen i USA kan jag inte gå in på.

I den amerikanska debatten har det här DNA-testet setts som ett misslyckande för Warren och som ett bevis på att hennes påstådda släktband var minst sagt överdrivna. Var det inte relevant att delge denna information till tittarna?

– Det var en genomgång av kandidaterna och den gör inga anspråk på att vara totalt uttömmande.

Håller du inte med att det sätt som ni presenterat DNA-testet på ger intryck att testet visade att Trump hade fel och hon hade rätt?

– Testet visade att hon hade sådana gener, ja. Det var det det visade, eller hur?

Så du menar att den presentation som Bjerström har gjort är rättvis och korrekt?

– Ja, det menar jag.

Det aktuella inslaget har anmälts till Granskningsnämnden av en privatperson. I anmälan som Samhällsnytt har tagit del av skriver personen bland annat följande:

”23.55 minuter in i Aktuellt berättar Bjerström att Elisabeth Warren DNA testat sig för att ”få stopp på Donald Trumps lögner”. Det är ju för fasen hon som ljugit och påstått att hon har indianska förfäder med DNA visade att så inte alls var fallet!”

Samhällsnytt söker Erika Bjerström för en kommentar.

LÄS ÄVEN: Kokainist med AFA-kopplingar – här är Johannes Wik som bedömer era klagomål i Granskningsnämnden