”Snart kommer varslen att hagla”, varnar Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna. Den akuta cementbristen hägrar och regeringen har ännu inte kommit med någon lösning på krisen som hotar hundratusentals arbetare.

I dagsläget importeras endast cirka 15 procent av all cement till Sverige och det finns ingen infrastruktur för att kunna öka mängden importerad cement på kort sikt. Enligt experter på området beräknas det ta minst två år för att bygga upp infrastrukturen tillräckligt för ökad import.

LÄS ÄVEN: Miljöpartist bakom Cementas stoppade verksamhet

Världens mest hållbara cementproduktion på väg att stoppas

Benders, en av Europas ledande tillverkare av byggprodukter i betong, har 23 fabriker i Sverige och har ända sedan starten 1960 köpt all sin cement av Cementa.

– Det beror till stor del på deras hållbarhetsarbete. Cementa arbetar aktivt med hållbarhetsfrågan och det är det som är så tragiskt med den här situationen. Man är på väg att stoppa den fabrik som är på väg att skapa världens mest hållbara cementproduktion, sa Benders vd Mats Jakobsson, till Tidningen Näringslivet tidigare i veckan.

Benders har flaggat för att hela 80 procent av företagets personal riskerar varslas på grund av den hägrande cementbristen.

– Alla som inte lyckas köpa cement hamnar ganska direkt i en permitteringssituation, eller varsel. Det är inte bara vi som är berörda utan det handlar om hundratusentals arbeten, varnade Jakobsson.

LÄS ÄVEN: Bolund om Cementakrisen: ”Inte regeringens fel”

”Regeringen svarar inte”

Nu larmar även arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna för att detta bara är början. Snart kommer en våg av varsel att svepa över basindustrin, menar Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna. Regeringen måsta fatta ett beslut och enligt Hidesten är det absolut nödvändigt att Cementa ges ett varaktigt tillstånd, utan sådana korta tidsbegränsningar som nu gäller.

– Läget har förvärrats i och med att vi har passerat den 31 oktober och vi fortfarande inte har något beslut från regeringen. Det finns en stor oro på marknaden, säger han till TN.

I det akuta läget har Industriarbetsgivarna försökt pressa regeringen på svar men har hittills endast mötts med tystnad.

– De svarar inte alls. De säger att de håller på och bereder men vi får inga besked, säger han. Om inget sker kommer varslen inom basindustrin snart att hagla, varnar han.