➤ BOSTADSRÅN Strax efter klockan 21 på torsdagskvällen rånades ett par i 60-70-årsåldern i sitt hem på Värmdö utanför Stockholm av en brutal och förslagen stöldliga. Rånarna var hitresta från utlandet, en omständighet som övriga medier underlåter att berätta.

Paret satt och tittade på TV när det ringde på dörren. När mannen öppnade blev han attackerad av en knivbeväpnad man. Samtidigt slog sig en annan av rånarna in genom ett fönster i vardagsrummet med slägga och överföll kvinnan som satt kvar framför TV:n.

De båda rånarna slog och sparkade paret och surrade sedan deras händer och fötter med buntband. Därefter ägnade man en knapp halvtimme åt att länsa huset på värdesaker, bland annat klockor, guldföremål och kontanter.

MSM-media, exempelvis Expressen, uppger endast att de två förövarna var män i uppskattningsvis 25-30-årsåldern. Även Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisens presstjänst låtsas i ett uttalande till samma tidning som att inga mer detaljerade signalementsuppgifter finns.

Parets son, Micke Bergman, har dock gått ut med kompletterande signalementsuppgifter. Dessa indikerar att det rör sig om en av de många hitresta ligor som, till följd av nedskärningar inom gränspolisen och tullverket ostört kan passera in och ut över Sveriges gränser för att begå brott.

LÄS MER: Uppgift från polis: Gränspolisen stängde spaningsverksamheten

På sin Facebook-sida berättar Micke Bergman att rånarna talade knagglig engelska med en brytning som indikerar att de kommer från Östeuropa, möjligen Rumänien. En av förövarna var ca 170-180 cm lång och klädd helt i svart. Den andre gärningsmannen var ca 10 cm kortare, 160-170 cm.

Båda rånarna hade halvmörk hy och mörkt hår, den ene i en kortklippt frisyr. De hade svarta slitna gympaskor och en av dem hade en färgglad snusnäsduk virad över mun och näsa. Den andre hade en påtaglig stor näsa.

Micke Bergman utlovar en generös belöning till den som inkommer med sådana tips att de personer som brutalt rånade hans föräldrar i deras hem grips.