En vårdtagare vid ett äldreboende i Västra Götaland glömdes bort på en balkong i flera timmar. Personen påträffades senare med en kroppstemperatur på endast 31 grader och fick föras akut till sjukhus.

Det var i november förra året som den äldre personen hade fått hjälp att ta sig ut på balkongen av vårdpersonal vid ett äldreboende i Södra Älvsborg för att röka. Men därefter följde aldrig vårdpersonal sina rutiner och personen blev kvar i ovisshet ute i höstkylan, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: 78-årig rörelsehindrad kvinna låg med infekterat sår i en månad – ”Man såg ryggraden”

Enligt en anmälan enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) tvingades vårdtagaren vänta i hela två timmar innan personal gjorde upptäckten. Då hade vårdtagaren en kroppstemperatur på endast 31 grader och fick föras med ambulans akut till sjukhuset.

Enhetschef: ”Uppvaknande för personalen”

Enhetschefen för äldreboendet, som SVT inte nämner vid namn, beklagar händelsen men försvar sig med att vårdtagaren i fråga alltid annars larmar när denne vill gå in.

– Det var personal som inte följde de tillsynsrutiner vi har för att kvalitetssäkra vården och omsorgen. Under 1,5 års tid har individen i fråga larmat själv när hen rökt färdigt men av någon anledning så gjordes inte det den här gången. Varför vet jag inte, säger enhetschefen.

Vidare berättar enhetschefen att ledningen har tryckt på att är viktigt att personalen följer tillsynsrutiner. Enhetschefen berättar att händelsen var ett ”uppvaknande för personalen”.

LÄS ÄVEN: Äldreboende glömde klienter i avföring och spyor – inför checklistor för att komma ihåg