Den afghanske knivmannen / Polisens avspärrning. Faksimil Twitter

Utrikes

”Allahu akbar” – afghan i brutal knivattack

Publicerad 9/11/2022
Annons

Med det muslimska stridsropet ”Allahu akbar” gick en knivbeväpnad afghan till attack vid en tågstation i Ansbach, Tyskland. Kort därpå försökte han även attackera poliser som larmats till platsen. Våldsmannen sköts då med tre skott och avled av skadorna.

Strax före klockan 18.00,i torsdagskväll attackerade en 30-årig man beväpnad med två knivar förbipasserande i området kring Ansbachs tågstation i Tyskland. Enligt vittnesuppgifter uttalade han frasen ”Allahu Akbar” flera gånger under brottets gång, skriver den tyska polisen i ett pressmeddelande.

Mannens första offer var en 17-årig yngling som han uppges ha tagit grepp på bakifrån, varpå de båda föll nedför en trappa. 30-åringen ska därefter ha grenslat pojken och försökt hugga honom med sina knivar, allt medan han upprepade ”Allahu Akbar”. Offret slog tillbaka och skrek för sitt liv, skriver Bild.

Ett vittne i 20-årsåldern vädjade till den muslimske våldsmannen att sluta men blev då själv attackerad och knivhuggen. Andra lyckades larma polis som var snabbt på plats. Redan inom fyra minuter hade en patrull anlänt.

LÄS ÄVEN: Hovrätten RÄDDAR KVAR islamister som skulle utvisas för korankravaller

Attackerar polisen

Polisen lokaliserade knivmannen på parkeringen utanför stationen. Men när de beordrade honom att lägga ifrån sig sina vapen vägrade han och försökte istället fly. Efter en kort jakt valde mannen att attackera polisen, som då tvingades avlossa verkanseld. Tre skott avfyrades och mannen dog på plats, trots att första hjälpen och återupplivningsåtgärder omedelbart vidtogs.

17-åringen undkom med strypmärken på halsen och plåstrades om på plats. 20-åringen fick flera stick- och skärskador och fördes till sjukhus i ambulans. Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann (CSU) hyllar nu 20-åringens insats, som mycket väl kan ha räddat livet på 17-åringen.

LÄS ÄVEN: Turkiet öppnar gränsen till EU igen

Har begått flera brott sedan han anlände

– Jag är särskilt imponerad av den 20-årige mannen som osjälviskt rusade för att hjälpa den 17-åring som först attackerades. Med fara för sitt eget liv lyckades han avvärja de massiva knivattackerna. Det krävs en hel del mod att sätta en knivbeväpnad man på flykt när du själv är skadad och ditt eget liv står på spel. Jag hoppas att båda kan återhämta sig från sina skador och traumatiska upplevelser så snart som möjligt, säger inrikesministern.

Enligt uppgifter till Bild var 30-åringen en afghan som vistats i Tyskland sedan 2015. Han är sedan tidigare känd av polisen för återkommande narkotikabrott och våld. Polisen uppger att mannen nekades asyl 2021 men har ändå lyckats hålla sig kvar i landet.

Bild uppger att ”inget är i nuläget känt om bakgrunden till brottet”. Polisen skriver dock att: ”på grund av bakomliggande fakta har intensiva undersökningar i omgivningen genomförts under natten. Huruvida händelserna baseras på islamistiskt eller terroristmotiverat agerande är fortfarande föremål för omfattande utredningar”.

2016 sprängdes en bar i Ansbach, i en muslimsk terrorattack, skriver DailyMail. Självmordsbombaren identifierades som Mohammad Daleel, en 27-årig syrisk asylsökande som svurit trohet till IS. Femton personer skadades i attacken. Daleel själv var den ende som dog.

LÄS ÄVEN: Intervju med poliser: ”Många områden är TOTALT förlorade”

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1173”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons