Det står nu klart att ett kvarts sekel av socialdemokratiskt styre är till ända i Göteborg. Alliansen tar över. Man väljer dock att stänga ute såväl Sverigedemokraterna som det framgångsrika lokala partiet Demokraterna. I stället bjuder man in trion Fi, V och MP som bildat ett miniblock i staden.

Demokraterna, med nej till västlänken som sin stora profilfråga, blev i valet näst största parti i Göteborg. Detta efter att kommunfullmäktige kört över göteborgarna och valt att ignorera resultatet i den folkomröstning som hölls om bygget av det kontroversiella bygget.

Något politiskt inflytande får Demokraterna dock inte. Alliansen har sagt blankt nej till att diskutera västlänken som man menar ska byggas oavsett vad en majoritet av göteborgarna tycker.

Inte heller Sverigedemokraterna får något inflytande. I Göteborg väljer Alliansen i motsats till en del andra kommuner att hörsamma påbudet från Kristersson och Stockholm om att inte förhandla eller ens samtala med SD.

Eftersom Alliansen inte samlar någon egen majoritet i fullmäktige tvingas man söka stöd på annat håll. Det gör man genom att sträcka sig bort mot de partier – Feministiskt Initiativ, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – som ideologiskt står längst ifrån Alliansen.

De tre ytterkantspartierna har i Göteborg valt att bilda ett eget rödgrönrosa block. Med det blockets hjälp hoppas nu Alliansen kunna styra staden under mandatperioden.

Det styrande kommunalrådet kommer sannolikt att bli en moderat. Detta trots att Moderaterna var det parti som backade kraftigast av alla i valet, med nästan åtta procentenheter.