Den borgerliga Alliansen har av många förklarats som död efter att Centern och Liberalerna röstat nej till Ulf Kristersson som statsminister och dessutom inlett samtal med de rödgröna om en mittenregering. Nu vill Moderaterna och Kristdemokraterna vinna tillbaka L och C genom att förhandla fram en bindande klausul som begränsar samtliga fyra partiers samröre med SD.

Kristerssons bedyranden om att inte förhandla eller samtal med SD räckte inte för att övertyga C och L att rösta på honom som statsminister. Man anser att en sådan regering ändå skulle bli beroende av SD för att kunna regera. Nu hoppas M och KD att ett formellt avtal mellan Allianspartierna som förbjuder samtal och förhandlingar med SD ska få C och L att återvända till den borgerliga hagen.

Det framgår dock inte hur en sådan regering givet det parlamentariska läget ska kunna styra utan åtminstone passivt stöd från SD och få igenom sin politik på områden där man inte kan göra breda blocköverskridande överenskommelser med de rödgröna.

https://www.facebook.com/jimmieakesson/posts/10157090530816108

SD-ledaren Jimmie Åkesson har dessutom kommenterat klausulen i kritiska ordalag och indikerat att en sådan gör det i princip omöjligt för hans parti att släppa fram en Alliansregering. Åkesson skriver att det inte är ”rimligt att SD släpper fram en statsminister som aktivt avser förhindra att SD-väljarna får inflytande. Det borde även övriga partier förstå.”

Fortsatt hållning för SD är enligt Åkesson att man är öppna för förhandlingar och kompromisser med samtliga partier men samtidigt med fokus på ”att ge de mer än en miljon människor som röstat på Sverigedemokraterna största möjliga inflytande.” Att stödja en regering utan att få något som helst tillbaka är inte aktuellt för SD.

På måndag ska riksdagens talman Andreas Norlén presentera en ny statsministerkandidat för riksdagen att ta ställning till. Omröstningen om den kandidaten hålls på onsdagen. Det är ännu oklart om de rödgröna plus C och L kan presentera något mittenregeringsalternativ eller om en anti SD-klausul kan locka tillbaka de två vänsterprasslande Allianspartierna.