kuwait city

Kuwait city. Foto: FlickreviewR.

Utrikes

Allt fler böcker förbjuds i Kuwait – ’Det finns inga slöjbärande sjöjungfrur’

Publicerad 10/1/2018
Annons

Målen för den kuwaitiska regeringens litterära censorer har nyligen inkluderat en encyklopedi med Michaelangelos skulptur David och Disneys version av ”Den lilla sjöjungfrun”.

– Det finns inga slöjbärande sjöjungfrur. Krafterna vid makten ansåg att hennes klädsel var promiskuös. Det är förödmjukande, säger Shamayel al-Sharikh, en kuwaitisk kvinnoaktivist.

Som ett svar på det växande konservativa blocket i parlamentet har regeringen ökat antalet böcker man förbjuder. I augusti hade totalt 4 390 böcker förbjudits sedan 2014 varav hundratals bara i år.

Bland dessa finns verk som tidigare ansetts oangripliga och parlamentet har mött på stort motstånd med gatudemonstrationer och protester på internet där man postar bilder på högar av förbjudna böcker i sina hem.

Skäl för att förbjuda en specifik bok kan ibland handla om saker som en scen där en fru ser sin man naken.

En arabisk översättning av George Orwells ”1984” är förbjuden medan en annan fortfarande är tillåten.

Vissa har försökt undgå censuren genom att beställa böcker från utlandet. Man har liknat situationen med att få tag på droger.

Trots nästan 40-gradig hetta demonstrerade man sedan i lördags.

Inför landets bokmässa, den tredje största i arabvärlden, i november har man från officiellt håll slagit tillbaka och påstår att ingen censur av böcker förekommer. Samtidigt hänvisar man till att böcker förbjuds även i Europa och USA.

Samtidigt kan censuren ha motsatt effekt då försäljningen av vissa förbjudna böcker fördubblas.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons