Antalet pensionärer som har svårt att betala av sina skulder har ökat stadigt de senaste 10 åren. Skulderna hos Kronofogden för de äldre än 65 år är nu uppe i över 20 miljarder kronor, vilket är en ökning på över två miljarder de senaste fyra åren.
Orsaken till det växande skuldberget uppges vara att allt fler av de så kallade ”babyboomarna” nu går i pension. Många av dem har samlat på sig skulder och räntor på skulderna under många år, uppger DN. Vissa dras även med sviterna från 90-talets finanskris.
– När du inte kan betala av din skuld så växer den snabbt. Man pratar mycket om ränta på ränta-effekten på sparande och hur bra det är, men tyvärr gäller samma sak för skulder. Om du inte betar av dem tickar de på och blir väldigt stora, säger Max Wallenberg, pressansvarig på Kronofogden.
Samtidigt konstaterar Wallenberg att de är lätt att missa en räkning för den som är dement och varken har anhöriga eller andra som hjälper till. En missad telefonräkning växer snabbt från hundra- till tusenlappar, förklarar han.
LÄS ÄVEN: Finansinspektionen varnar för skuldkris
Efterlyser långsiktiga reformer för ett tryggt pensionssystem
Anna Eriksson, presschef för SPF Seniorerna, säger att pensionerna generellt sett blir allt svagare i förhållande till både löneutveckling och stigande bostads- och levnadskostnader. Något hon menar har skett successivt de senaste 10-15 åren.
Finansminister Magdalena Andersson (S) utlovade 2019 att man den kommande mandatperioden skulle arbeta för att åtgärda den tilltagande skuldkrisen bland pensionärer. Vissa förändringar har också skett men de är långt ifrån tillräckliga menar SPF som menar att vad som krävs är en översyn av hela pensionssystemet istället för ”lappande och lagande”.
– Vi vill se mer långsiktiga reformer för ett tryggt pensionssystem som är mer följsamt med löner och så vidare. Vi skulle också gärna se någon form av efterlevandepension, under en begränsad tid, för äldre som blir ensamstående, säger Anna Eriksson.
LÄS ÄVEN: Kraftig ökning av skulder till inkasso – ny rekordnivå
Leder till skam och oro
Det är inte bara pensionärerna som har det knapert. Enligt branschorganisationen Svensk Inkassos årsrapport har svenska folkets skulder till inkasso aldrig någonsin varit så höga som 2020. Då låg de sammanlagda skulderna på 94,2 miljarder kronor. Summan har fördubblats sedan 2008 och fortsätter bara öka, enligt rapporten.
Många känner skam över sina skulder, visar en undersökning Kronofogden genomförde samma år. Närmare 90 procent av de tillfrågade uppgav att de oroar sig över sin privatekonomi och lika många uppgav att deras livskvalitet försämrats av skulderna.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.