Nederländerna, Storbritannien, Belgien, Finland, Tyskland och Frankrike är de EU-länder som hittills börjat eller avser att börja återkalla medborgarskap för muslimska terrorister och neka dem att återvända efter att ha anslutit sig till IS i Syrien och Irak. Men den svenska regeringen är inte beredd att ompröva sin hållning – IS-terrorister med svenskt medborgarskap kommer att välkomnas tillbaka in i landet.

Det handlar i flertalet fall om personer som har dubbla medborgarskap, något som också är vanligt i Sverige i terrorsammanhang. I Nederländerna har hittills tio terrorister med invandrarbakgrund fått sina medborgarskap upphävda de två senaste åren. Landets justitieminister Ferdinand Grapperhaus säger i en kommentar till SVT Nyheter att det har fungerat bra och att det skickar nödvändiga signaler till den invandrare som överväger att slå in på terrorismens bana.

I Storbritannien fråntogs nyligen en kvinna sitt brittiska medborgarskap i ett uppmärksammat fall där hon i en filmad intervju vädjat om att få återvända – trots att hon inte ändrat uppfattning om IS.

I Belgien fråntogs förra året den muslimska fundamentalisten Fouad Belkacem från Marocko sitt medborgarskap efter att ha ägnat sig åt rekrytering åt IS. Han dömdes även till ett långt fängelsestraff.

Även de belgiska myndigheterna uppger att det är viktigt att statuera exempel för att få stopp på terrorrekryteringarna. Belkacem avser dock överklaga beslutet till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Tyskland och Finland arbetar för närvarande på lagförslag som ska möjliggöra att medborgarskap återkallas. Den franska regeringen försökte efter de muslimska terrordåden i landet 2015 driva igenom en motsvarande lag men vek sedan ned sig när lagförslaget fick kritik. Det är oklart om man i skenet av andra EU-länders agerande kommer att ta upp frågan på nytt.

Ett land som helt stänger dörren för att återkalla IS-terroristers medborgarskap är Sverige. Det har statsminister Stefan Löfven (S) tidigare slagit fast och beskedet upprepas nu av justitieminister Morgan Johansson (S) i en kommentar till SVT Nyheter.

– Vi har en grundlagsreglering som är väldigt klar, som säger att man inte kan dra in medborgarskap för någon oavsett vilket brott man misstänks för. Så det skulle i vilket fall som helst inte lösa den här situationen. Det tar fyra – fem år, kanske längre att ändra grundlagen.

Att ändra grundlagen har i andra sammanhang inte mött motsvarande hinder och för närvarande pågår arbetet för en lång rad sådana – de mest kontroversiella rör inskränkningar för medborgarna i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.

Det finns redan parlamentariskt stöd från SD, M och L för en grundlagsändring gällande medborgarskapet men regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill inte ansluta sig till den linjen så att en lagändring kan komma till stånd.