En man i Småland drabbades av akut förgiftning och blev okontaktbar. När ambulans anlände till bostaden var man inte intresserad av att erbjuda vård eftersom man då skulle behöva “coronasanera” fordonet. En polispatrull förstod däremot allvaret och transporterade mannen till sjukhus men då var det försent – han avled i polisbilen.
Det var natten mot den 7 april som 23-årige Linus av misstag ska ha fått i sig träsprit i en bostad i Högsby. Enligt vittnesmål från en vän till honom ska han ha blivit stökig och okontaktbar vilket fick sällskapet att larma efter ambulans.
LÄS ÄVEN: Ambulanspersonal struntade i larm – ville äta lunch i stället
Personalen ville inte sanera fordon
När ambulanspersonalen anlände till platsen kikade man bara hastigt in i rummet där han befann sig. Ambulanspersonalen avböjde att både undersöka och transportera Linus till sjukhus i Kalmar.
Ursäkten som delgavs sällskapet var att man skulle behöva sanera utryckningsfordonet från potentiell COVID19-smitta. Istället fick en polispatrull agera ambulans och transportera Linus till Kalmar.
I samband med färden i polisbilen slutade Linus att andas och avled. En utredning om vållande till annans död inleddes men lades sedan ned med hänvisning till att en ambulanstransport inte ska ha kunnat rädda Linus liv.
Enhetschef: “Coronasanering är inte ett skäl att neka”
Jonas Lööf är enhetschef för ambulansen i Kalmar län och han berättar att man utreder händelsen men slår fast att skylla på coronasanering inte är ett skäl att neka en patient ambulansvård.
– Det är fel utifrån rutinerna vi har, säger Lööf till Sveriges Radio.
LÄS ÄVEN: Multisjuk tvingades vänta fyra timmar på ambulans – förarna vägrade arbeta övertid
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.